Мобилно меню

Номинират Илиан Илиев за почетен гражданин на Варна

Общо осем са номинациите за най-високото признание на обществеността в града и те ще бъдат публично обсъдени на 9 юли
Номинират Илиан Илиев за почетен гражданин на Варна

Община Варна организира публично обсъждане на номинациите за почетен гражданин на Варна. Събитието ще се проведе на 9 юли от 17 часа в зала "Пленарна".

За най-високото признание на обществеността в града - званието "Почетен гражданин на Варна" са постъпили номинации за осем души. Сред тях е старши треньорът на футболния Черно море и националния отбор Илиан Илиев, който през годините е доказал качествата си, както като футболист, така и като треньор. През последната година Илиев изведе Черно море до историческото второ място в родния шампионат, а под ръководството му националният отбор все още няма загуба.

За званието "Почетен гражданин на Варна" е номиниран също Владислав Николов който е създател на първата в България благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки "Аз вярвам и помагам" в подкрепа на недоносени бебета.

Номинирани за "Почетен гражданин на Варна" са също капитан II ранг Николай Данаилов – командир на първия български военен научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" с две успешни научни полярни експедиции до Антарктида; Борислав Дряновски – историк и изследовател, автор на поредица книги за Варна, който тази година навършва 80 години; Димитър Стойков – народен музикант, акордеонист и композитор, автор на над 300 хора и ръченици, който продължава да твори народна музика и на 93 години; Киркор Агопов – дългогодишен спортист и треньор по свободна борба, бивш треньор на "ЖСК - Спартак" - Варна, който също през тази година празнува 80-годишен юбилей; Милка Кайкова – активен общественик, с дългогодишна кариера във водното спасяване, инициатор за изграждането на паметник на първата българска акушерка Христина Хранова, Кайкова е наследник на Ботевия четник Неделчо Кайков и през тази година навършва 85 години; Сия Папазова – творец, общественик, театрален критик, автор на книги и дългогодишен ръководител на детско-юношески театър "Златното ключе".

За отличието - Почетен знак "За заслуги към Варна" – златен, е номинирана Любка Тодорова – дългогодишен читалищен секретар на НЧ "Просвета 1927" в район "Аспарухово".

Наградите ще бъдат връчени официално в Деня на Варна – 15 август.

2024 © Варна е

Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Трудности се срещат във всички райони на града предвид нарасналите нужди от паркоместа
Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Община Варна ще засили проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите. Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев. По думите на граждани чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион "Спартак", по протежението на бул. "В. Левски". Те поискаха при възможност велоалеята да бъде отделена с делиниатори или да бъде маркирана в цвят. От администрацията посочиха, че "Общинска полиция" и сега контролира отсечката, но въпреки това там често се наблюдават нарушения.  

Други граждани поискаха ул. "Д-р Стоян Златаров" да стане еднопосочна и живущите да имат възможност да паркират в едната лента на пътното платно. Недостигът на паркоместа се е усетил, след като два нови парцела по улицата се застрояват. Идеята е да се промени статутът на улицата, а движението по съседната да е в обратна посока. От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" поеха ангажимент, да прегледат точните габарити на платното, както и да изследват интензитета на движение на автомобили. След това  ще се организира работна среща, в която ще се поканят заинтересованите лица и ще се предложат решения.

По време на приемния ден беше повдигнат и въпросът за свободния достъп на граждани до стадиона в близост до спортен комплекс "Локомотив", както и за неправилното паркиране около него. По случая общинското предприятие "Спорт Варна" ще направи проверка.  

Живущи на ул. "Васил Петлешков" в район "Приморски" поискаха да бъдат изградени нови 20 паркоместа, предвид нарасналите нужди на района. По думите им те са били заложени при ремонтни дейности там, но не са били реализирани. Общински експерти ще направят проверка на място, за да преценят дали да се изградят паркоместа на тревна фуга. Успоредно с това ще се търсят и възможности за финансиране, тъй като средствата по проекта са изчерпани. От ресорната дирекция се ангажираха още да съдействат за изграждането на изкуствени неравности по улицата с цел да се ограничи скоростта на преминаване на автомобилите.

Собственици на имоти в местност "Карантината" изложиха аргументите си против строеж на голяма жилищна сграда в района. Те се притесняват, че може да бъде издадено разрешение за строеж без необходимата екологична оценка, а по думите им имотът попада в "Натура 2000". Подали сме сигнали до всички заинтересовани институции, посочиха гражданите. От общинската администрация поискаха да се запознаят с изходните данни по случая и да потърсят становище на "Геозащита" и други институции.

Живущи в района на ул. "Топола" и ул. "Чинар" се жалваха, че вече 10 години живеят на улица, която е неасфалтирана. По силата на тристранен договор от 2015 г. между инвеститора, Община Варна и фирмата – изпълнител, строителят е трябвало да асфалтира улицата, но не е изпълнил ангажимента си. Община Варна ще направи проверка по случая. Със съдействието и на районното кметство „Младост“ ще се търсят варианти да се направи текущ ремонт или да се потърсят възможности за цялостно изграждане.

2024 © Варна е