Мобилно меню

Нови 10 000 паркоместа в "Зелената зона" на Варна се очакват от пролетта

Тя ще бъде разделена на 7 подзони и включва районите от обхвата на действащата в момента "Синя зона" до бул. "Васил Левски"
Нови 10 000 паркоместа в "Зелената зона" на Варна се очакват от пролетта
895

Около 10 000 паркоместа ще осигури „зелената зона“ за кратковременно паркиране във Варна, каза в интервю за БНТ Младен Иванов, директор на ОП „Паркинги и синя зона“. Той уточни, че тя ще бъде разделена на 7 подзони и включва районите от обхвата на действащата в момента „синя зона“ до бул. „Васил Левски“.

Въвеждането на „Зелената зона“ зависи изцяло от темповете на работа на строителните фирми, които ремонтират улиците, уточни Иванов. По думите му, на места всички дейности са приключили, паркоместата са разчертани и остава само монтирането на указателните табели, като общината осъществява контрол по спазване на сроковете и качеството. В някои райони строително-монтажните работи изостават още от миналата година и е направен график за наваксване на изоставанията, така че зоната да стартира от пролетта на тази година.

На въпрос за актуализация на цените за паркиране, Иванов отговори, че ценовата политика на общинското предприятие се определя от Общинския съвет и окончателно решение ще се вземе след обстоен анализ на работата на двете зони, когато заработят заедно.

Засега разширяване обхвата на зоните за платено паркиране не се предвижда, уточни директорът на предприятието и допълни, че фокусът е търсенето на терени за изграждане на буферни паркинги. Припомняме, че в проектобюджета за 2024 г. e заложена сума за начало на проектирането на два буферни паркинга в район „Приморски“, като такива средства могат да се насочат и от другите програми за финансиране на проекти на общината.

"Въвеждането на зоните за кратковременно паркиране не само разтоварва централната градска част, но въвежда ред в паркирането, какъвто преди няколко години нямаше", коментира Младен Иванов и добави, че общината ще въведе смарт-системи за управление на плащанията.

2024 © Варна е

Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от Пътна полиция вече влизат във варненските училища и напомнят на абитуриентите, въпреки празника, да бъдат внимателни
Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от „Пътна полиция“ при ОДМВР Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници.

Служителите на реда обръщат сериозно внимание на тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението.

Целта на пътните полицаи е да дадат знания на учениците, да засилят чувството им за отговорност и да обърнат сериозно внимание на необратимите последствия, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, управлявайки МПС с превишена и несъобразена скорост.

По време на абитуриентските тържества ОДМВР Варна ще засили присъствието на полицейските патрули с цел недопускане на инциденти при организиране придвижването на празнуващите. Със заповед на Старши комисар Андрей Ангелов ще се извършва ефективен контрол на място, по рисковите маршрути с очаквано интензивно движение на абитуриенти, придружаващите ги и след приключване на тържествата, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

2024 © Варна е