Мобилно меню

Обновяват пешеходни пътеки и мият улици край училищата във Варна

Ще се работи и през почивните дни, ако се наложи, за да бъдат обхванати всички райони
Обновяват пешеходни пътеки и мият улици край училищата във Варна

Освежаване на зоните около училищата във Варна беше извършено по традиция в навечерието на първия учебен ден. Служители на общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ са направили оглед на вертикалната и хоризонтална сигнализация за пешеходна пътека около всички училища и където е необходимо тя е обновена.

В навечерието на първия учебен ден започна поетапно миене на зоните около училищата, пейки и кошчета за отпадъци, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. Дейностите се извършват през нощта, за да не пречат на гражданите и движението на моторните превозни средства.

Вече са измити пространствата около десет сгради - на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски", СУ "Димчо Дебелянов", СУЕО „А.С. Пушкин“, СУ за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, III ПМГ "Академик Методий Попов" и ОУ "Петко Славейков", които са в една сграда, Първа езикова гимназия, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", ГПЧЕ "Йоан Екзарх" и IV ЕГ „Фредерик Жолио  Кюри“.

Дейностите продължават тази вечер. За да бъдат обхванати всички училища, ако се наложи, ще се работи и през почивните дни, посочиха от ресорната дирекция.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Постоянен противопожарен екип ще има в Златни пясъци през лятото

Причината е, че най-краткото време, за което противопожарен екип може да достигне от града до последните хотели на курорта, е над 20 минути
Постоянен противопожарен екип ще има в Златни пясъци през лятото

Постоянен противопожарен екип ще бъде базиран на територията на курортния комплекс Златни пясъци за трите месеца на активния туристически сезон и община Варна ще съдейства за това, съобщи кметът Благомир Коцев по време на първото заседание на новия Консултативен съвет по въпросите на туризма. Командированите от вътрешността на страната пожарникари може да бъдат настанени в общинската почивна база на Златни пясъци, която е в добро състояние, след ремонт, стана ясно по време на срещата.

По силата на споразумение между Община Варна и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН) допреди две години в курортния комплекс е бил базиран един противопожарен екип и един специализиран автомобил. През сезони 2022 и 2023 се е разчитало единствено на екипите на противопожарната служба във Варна.

За това лято е необходим един базиран автомобил и командироването на допълнително служители за периода от 15 юни до 15 септември. Причината е, че най-краткото време, за което противопожарен екип може да достигне от града до последните хотели на курорта, е над 20 минути, посочват от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По време на първото заседание хотелиерските организации отчетоха, че много от базите ще бъдат отворени още на 1 май и по време на великденските празници.

Припомняме, че в консултативния съвет участват представители на браншовите организации, РЗИ, Агенция по безопасност н храните, Областно пътно управление , Бюрото по труда и други институции.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна