Мобилно меню

Обновяват пешеходни пътеки и мият улици край училищата във Варна

Ще се работи и през почивните дни, ако се наложи, за да бъдат обхванати всички райони
Обновяват пешеходни пътеки и мият улици край училищата във Варна

Освежаване на зоните около училищата във Варна беше извършено по традиция в навечерието на първия учебен ден. Служители на общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ са направили оглед на вертикалната и хоризонтална сигнализация за пешеходна пътека около всички училища и където е необходимо тя е обновена.

В навечерието на първия учебен ден започна поетапно миене на зоните около училищата, пейки и кошчета за отпадъци, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. Дейностите се извършват през нощта, за да не пречат на гражданите и движението на моторните превозни средства.

Вече са измити пространствата около десет сгради - на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски", СУ "Димчо Дебелянов", СУЕО „А.С. Пушкин“, СУ за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, III ПМГ "Академик Методий Попов" и ОУ "Петко Славейков", които са в една сграда, Първа езикова гимназия, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", ГПЧЕ "Йоан Екзарх" и IV ЕГ „Фредерик Жолио  Кюри“.

Дейностите продължават тази вечер. За да бъдат обхванати всички училища, ако се наложи, ще се работи и през почивните дни, посочиха от ресорната дирекция.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Изписват най-дългото многоезиково послание на асфалт във Варна

Европейския ден на езиците ще бъде отбелязан с интересни инициативи на 26 септември
Изписват най-дългото многоезиково послание на асфалт във Варна

На 26 септември от 17 до 20 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина, Алианс франсез Варна, в партньорство с Община Варна за поредна година ще отбележи Европейския ден на езиците.

На тазгодишното, 9-о издание във Варна, жители и гости на града ще имат възможността да посетят обособени пунктове по френски, английски, испански, полски, италиански, немски, чешки, представени от екипите на различни варненски училища чрез разнообразни интерактивни дейности и езикови предизвикателства: загадки, ребуси, кръстословици и други изненади.

Всеки ще има възможност да се включи и в изписването на най-дългото многоезиково послание на асфалт във Варна.

Европейският ден на езиците се чества ежегодно в различни страни, от 2001 година насам, по инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, с цел да насърчи изучаването на езици и да постави акцент върху значимостта на многоезичието.

2023 © Варна е