Мобилно меню

Обявяват Лили Иванова за “Почетен гражданин на Варна”

Одобрени бяха общо осем предложения за удостояване със званието, предстои окончателно решение да вземе Общинският съвет
Обявяват Лили Иванова за “Почетен гражданин на Варна”

Примата на българската музика Лили Иванова ще бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Варна” за изключителните ѝ заслуги за издигане равнището на българската популярна музика на национално и международно ниво.

Със званието „Почетен гражданин” ще бъде удостоена и актрисата Цветана Манева за значимия ѝ принос към театралния живот на Варна, като артистичен директор на Международния фестивал „Варненско лято“ повече от 30 г. и за блестящите ѝ роли в киното и театъра.

Общо осем предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. С пълно единодушие съветниците подкрепиха номинацията на старши инспектор Върбан Петков за героичната му постъпка – спасяване на повече от 40 пътници от движещ се с висока скорост горящ влак при произшествие, възникнало край гара Каспичан късно вечерта на 3 ноември 2022 г. Одобрено бе и предложението за удостояване на Борис Калинков, автор на 25 книги, 11 от които са посветени на Варна, за приноса му в националната култура и в развитието на културния туризъм.

Съветниците единодушно подкрепиха и номинацията на Дарин Сотиров, създател и ръководител на Школата по изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“ и вдъхновител и организатор на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“.  Одобрено бе и предложението с най-високо отличие на гражданите на общината да бъде удостоена Свежина Димитрова, директор на Варненската обсерватория „Николай Коперник“ от 2009 г., за значимите й заслуги към астрономическото образоване на младите хора.

Със званието „Почетен гражданин на Варна” ще бъдат отличени също две дами, свързали живота си с художествената гимнастика. Едната е Минка Ванкова, която тази година навърши 90 г., за приноса й в утвърждаването и развитието на художествената гимнастика във Варна през първите години на нейното превръщане в обичан и практикуван спорт. Най-високото признание ще получи и първата световна шампионка по художествена гимнастика на морската столица Деспа Кателиева за множеството ѝ победи на европейския и световния подиум.

Общинските съветници одобриха и номинациите на тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен ще бъде удостоен Военноморският музей във Варна за неговата стогодишнина и утвърждаването му като значима публична институция в нашия град. Същото отличие ще бъде връчено и на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ за 140-годишнината от създаването ѝ и успешната ѝ мисия по опазването и популяризирането на книжовното богатство.

Членовете на комисията решиха почетен знак „За заслуги към Варна“ – златен да получат и осем личности, дали своя принос в културния, спортния и обществения живот на града ни. Една от тях е Пенка Живкова, оглавявала Дирекция “Култура и духовно развитие” в Община Варна и участвала в екипите, организирали  Международния балетен конкурс, кинофестивала „Любовта е лудост“ и ММФ „Варненско лято“. Другият номиниран за отличието е създателят на Галерия 8 Борис Стателов, който в продължение на 35 години работи за престижа на Варна в областта на визуалните изкуства и издига авторитета ѝ като културна столица. За приноса му в развитието на образователното дело златен почетен знак ще получи също доц. Веселин Михалев, който вече четвърт век е директор на ОУ „Добри Чинтулов“ в града ни.

За престижното отличие са номинирани и петима отдадени на спорта личности. Сред тях е Стоян Ненов, треньор по ръгби и активен участник в борбата срещу дрогата. Останалите са заслужили деятелки на художествената гимнастика, основана във Варна преди точно 70 години. За приноса им в развитието и популяризирането на този спорт съветниците дадоха съгласието си златни почетни знаци да получат Светлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия Атанасова и Кристиана Генчева.

Взетото днес решение не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет. Финалното одобрение ще бъде направено от местния парламент на заседание следващата седмица.

Званията и знаците ще бъдат връчени на празника на Варна – 15 август. И тази година този ден ще бъде празничен и почивен за работещите във фирми и институции на територията на общината. Съветниците от комисията по култура дадоха съгласието си традицията да бъде продължена, но крайното решение ще вземе Общинският съвет.

2023 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е