Мобилно меню

Отбелязаха 124 години от създаването на Щаба на флота във Варна

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов поздрави личния състав и връчи плакет на началника на Щаба капитан I ранг Камен Кукуров
Отбелязаха 124 години от създаването на Щаба на флота във Варна

 

124 години от създаването на Щаба на Военноморските сили във Варна бяха отбелязани с тържествена церемония на 13 януари. Честването започна с първото официално изпълнение от Представителния духов оркестър на обявения със заповед на командира на Военноморските сили химн на българския военен флот. Слово произнесе капитан I ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на Военноморските сили.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов поздрави личния състав и връчи плакет от свое име на капитан I ранг Кукуров. В своето приветствие към военнослужещите и цивилните служители от Щаба контраадмирал Михайлов подчерта важната роля, която имат те за цялостната дейност на флота, за успешните плавания на корабите и за изпълнение на задачите, поставени пред формированията.

Кадровата политика на флота е такава, че офицерите от корабните съединения идват в Щаба, придобиват опит и след това се връщат да служат пак на корабите, където прилагат на практика този опит. Без съмнение, ако трябва да определим един израз или слоган, който най-точно характеризира работата на хората от Щаба на ВМС, то това биха били думите: "Няма невъзможни неща!”.

По време на честването беше представен документалният филм "Флотът 1915-1918 г.", създаден по идея на капитан I ранг Ваньо Мусински. Режисьор на филма е Мария Дакова, а оператор Петър Георгиев от Военния телевизионен канал. Инициативата е реализирана със съдействието на капитан ІІ ранг от запаса доктор по история Атанас Панайотов, доктор Мариана Кръстева - директор на Военноморския музей и Радослав Симеонов - главен експерт в отдел "Военни паметници и военно-патриотично възпитание" в министерството на отбраната.

Церемонията по повод 124 години от създаването на Щаба на флота беше уважена от кмета на Варна Иван Портних, областния управител Марио Смърков, командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началника на МБАЛ Варна към ВМА полковник проф.д.м. Ивайло Въжаров и командири на военни формирования от Варненския гарнизон.

По традиция тържеството завърши с обща снимка пред Адмиралтейството.

Управлението на флота е създадено на 13 януари 1899 г. с указ № 6 на княз Фердинанд за сливане на командването на на дунавската флотилия и на морската част в едно – „Управление на Флота“. Първи началник на Щаба на флота е капитан-лейтенант Васил Хитров.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВМС

Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Издънки около дърветата в града ще бъдат премахвани, ако пречат на тротоарите, съобщиха от общинската администрация
Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Извършени са проверки на фирмите, които отдават под наем електрически тротинетки и велосипеди във Варна. Това отчетоха от общинската администрация. Целта е да се регламентира паркирането им на обществени пространства. На фирмите е дадено предписание да предоставят информация за броя на превозните средства, за да може да се регламентира престоят им върху общинската собственост. Ако не се стигне до споразумение с фирмите, електрическите велосипеди и тротинетки ще бъдат принудително премахнати, предупреди кметът Благомир Коцев. 

На днешната оперативна среща на общинската администрация беше отчетено, че са възстановени спиркозаслоните в курортния комплекс Златни пясъци. От ресорната дирекция по общинска собственост докладваха, че в момента с ограничен бюджет се отстраняват нанесени щети по съоръженията. Предстои да се направи и рехабилитация на инфраструктурата около тях. 

От фирмата, която е ангажирана с почистването на отводнителните шахти, отчетоха, че 90% от тях в районите Одесос и Приморски са обработени. Наредено им беше приоритетно да проверяват състоянието на съоръженията в автомобилните подлези и други места, които, по време на обилни валежи, стават непроходими. 

По график във всички райони се извършва втора и на места вече трета коситба. Очаква се дейността да приключи до края на месец юни. Представители на районните администрации предстои да направят обход и да набележат местата, където ниските корони на дърветата пречат на водачите на автомобили, пешеходците и на сметопочистващите камиони тип „Норд“.  Работата на фирмите за косене ще бъде пренасочена и към премахване на издънките около дърветата, които правят непроходими тротоарите. В район Приморски този процес вече е започнал, около 200 широколистни дървета вече са обработени. 

2024 © Варна е