Мобилно меню

Отбелязаха 124 години от създаването на Щаба на флота във Варна

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов поздрави личния състав и връчи плакет на началника на Щаба капитан I ранг Камен Кукуров
Отбелязаха 124 години от създаването на Щаба на флота във Варна
59

 

124 години от създаването на Щаба на Военноморските сили във Варна бяха отбелязани с тържествена церемония на 13 януари. Честването започна с първото официално изпълнение от Представителния духов оркестър на обявения със заповед на командира на Военноморските сили химн на българския военен флот. Слово произнесе капитан I ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на Военноморските сили.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов поздрави личния състав и връчи плакет от свое име на капитан I ранг Кукуров. В своето приветствие към военнослужещите и цивилните служители от Щаба контраадмирал Михайлов подчерта важната роля, която имат те за цялостната дейност на флота, за успешните плавания на корабите и за изпълнение на задачите, поставени пред формированията.

Кадровата политика на флота е такава, че офицерите от корабните съединения идват в Щаба, придобиват опит и след това се връщат да служат пак на корабите, където прилагат на практика този опит. Без съмнение, ако трябва да определим един израз или слоган, който най-точно характеризира работата на хората от Щаба на ВМС, то това биха били думите: "Няма невъзможни неща!”.

По време на честването беше представен документалният филм "Флотът 1915-1918 г.", създаден по идея на капитан I ранг Ваньо Мусински. Режисьор на филма е Мария Дакова, а оператор Петър Георгиев от Военния телевизионен канал. Инициативата е реализирана със съдействието на капитан ІІ ранг от запаса доктор по история Атанас Панайотов, доктор Мариана Кръстева - директор на Военноморския музей и Радослав Симеонов - главен експерт в отдел "Военни паметници и военно-патриотично възпитание" в министерството на отбраната.

Церемонията по повод 124 години от създаването на Щаба на флота беше уважена от кмета на Варна Иван Портних, областния управител Марио Смърков, командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началника на МБАЛ Варна към ВМА полковник проф.д.м. Ивайло Въжаров и командири на военни формирования от Варненския гарнизон.

По традиция тържеството завърши с обща снимка пред Адмиралтейството.

Управлението на флота е създадено на 13 януари 1899 г. с указ № 6 на княз Фердинанд за сливане на командването на на дунавската флотилия и на морската част в едно – „Управление на Флота“. Първи началник на Щаба на флота е капитан-лейтенант Васил Хитров.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВМС

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
36

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна