Мобилно меню

Откриха Фермерско изложение в центъра на Варна

Инициативата се провежда на 5 и 6 април 2024 г. в градинката между Община Варна и Археологическия музей
Откриха Фермерско изложение в центъра на Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев заедно с председателя на Български фермерски съюз Георги Стоянов откриха изложението на фермерски продукти във Варна, което се провежда на 5 и 6 април 2024 г. в градинката между бул. Сливница и Археологически музей – Варна. Двамата разгледаха изложението, опитаха продуктите на земеделските производители и разговаряха с тях за проблемите с които срещан най-често.

„Инициативата е много добра и Община Варна подкрепяме директната реализация на фермерските продукти до българските потребители“, заяви Благомир Коцев.

Председателят на БФС Георги Стоянов допълни, че предвиждат да се правят подобни изложения и в бъдеще.

В събитието във Варна участват регистрирани земеделски производители, както и малки и средни предприятия, занимаващи се с преработка. Изложенията на БФС се осъществяват с подкрепата на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“.

Участниците имат възможност да обменят опит и познания, да осъществят контакти един с друг и да засилят сътрудничеството помежду си.

"Посредством изложенията от Български фермерски съюз се надяваме да засилим интереса към земеделските дейности на по-широк кръг от хора, както и да привлечем младото население към тях," подчерта още Георги Стоянов

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоя кметът Благомир Коцев
Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна ще започне на 27 май, съобщават от пресцентъра на общината. Възстановяването на пътната настилка ще започне от най-критичните участъци. Целта е заложените в бюджета средства да се изразходват прецизно и то за най-належащите места.  

Списъците с улици за рехабилитация са изготвени от районните кметства. Те са избрани след проверки на място, както и по сигнали на граждани. Няма да се запълват дупки в уличната инфраструктура, където има ВиК аварии и асфалтовата настилка сляга. За тези участъци съвместно с ВиК ще се търсят по-дългосрочни решения, обясниха експерти от общината.   

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоява кметът Благомир Коцев. Предстои да се изработи карта с конкретни точки, където може да се поставят стоянки за паркирането им. 

Продължава косенето във всички райони на общината, докладваха от районните кметства. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път. Приключва зацветяването до Слънчевия часовник и централната алея в Морската градина, обясниха от общинското предприятие, което поддържа парка. След косенето, обществените площи задължително се обработват против кърлежи. 

Община Варна подготвя и информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци. Тя ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване. Трябва да има засилен контрол около съдовете за събиране на отпадъци както за фирми, така и за граждани.

2024 © Варна е