Мобилно меню

Отпразнуваха рождения ден на носатото мече Ананас във Варненския зоопарк

Рожденикът получи специална почерпка от пресни плодове, яйца и пилешко месо
Отпразнуваха рождения ден на носатото мече Ананас във Варненския зоопарк
55

Първият рожден ден на носатото мече Ананас отпразнуваха във варненската зоологическа градина. За рожденика беше организирано специално парти и разбита се - празнична почерпка. Носатото мече Ананас и неговите приятели се гостиха с пресни плодове и яйца, хляб и пилешко месо, които те много обичат.

От зоопарка пожелаха на своите носати мечета много здраве и весели игри.

Дългоносите мечета или коати, не са роднини на мечките, а по-скоро принадлежат към семейството на северноамериканските еноти. Тези всеядни животни са широко разпространени в Южна Америка. В естествената си среда те похапват почти всичко до което могат да се доберат, а насекомите и безгръбначните са сред любимите им лакомства. Със своите издължени, подвижни муцуни те откриват храна, заровена дълбоко под земята или в изгнили дънери и цепнатини. Женските живеят на групи, а мъжките са обикновено самотници.

В природата живеят по-кратко, 3-4 години, докато в плен до 20 години. Това се дължи на контролираните условия на отглеждане - обезпаразитяване, ваксинации, не са принудени да си търсят храна и да се борят за оцеляване. Така се допринася за по-дългата продължителност на живота им. 

2023 © Варна е / снимки: Зоопарк Варна във Фейсбук

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
21

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна