Мобилно меню

Планира се основен ремонт на Дома за стари хора "Гергана"

Община Варна ще кандидатства за безвъзмездна помощ по Механизма за възстановяване и устойчивост, а проектните дейности трябва да приключат до края на 2025-а
Планира се основен ремонт на Дома за стари хора "Гергана"
96

Основен ремонт на Дома за стари хора „Гергана“ подготвя Община Варна. За финансиране на строителните дейности и доставката на оборудване и обзавеждане местната администрация ще разчита на безвъзмездна помощ от Механизма за възстановяване и устойчивост, за която ще се кандидатства с проектно предложение.

Дом "Гергана" е един от 82-та старчески дома в страната, които ще бъдат реконструирани, за да осигурят по-качествени грижи и по-добри условия за живот на възрастните хора. Бюджетът на мярката е 189,8 млн. лв. От тях 161,5 млн. лв. са осигурени по Механизма за възстановяване и устойчивост, а 28,2 млн. лв. са национално съфинансиране. Минималният размер на безвъзмездно финансиране за един проект е 50 000 лв. Максималният не е определен, но следва да бъде съобразен с необходимостта от ремонт, оборудване и капацитет на сградния фонд на съответния дом. Проектните дейности могат да се предоставят до 24 месеца и трябва да приключат до 31 декември 2025 г.

По проектите ще бъдат подкрепени всякакви строителни дейности, включително ново строителство – изграждане, както и пристрояване, реконструиране и преструктуриране на пространства. Предвидени са също дейности за подобряване достъпа за хора с увреждания, както и мерки за енергийна ефективност. Допустимо е и инсталиране върху сградата или близост до нея на фотоволтаична инсталация с мощност 30kW. Съобразно обема на сградата е възможно да се монтира инсталация с по-висока мощност с оглед обезпечаването на собствените нужди от енергопотребление.

2023 © Варна е

Специален концерт за 1 юни подготвя Варненският зоопарк

Звезден гост на проявата ще е един от най-добрите приятели на зоологическата градина в морската столица – рапърът 100 Кила
Специален концерт за 1 юни подготвя Варненският зоопарк
75

За поредна година Варненският зоопарк ще отбележи Деня на детето – 1 юни със специално подготвена програма.

Тази година е планиран мащабен концерт, който да зарадва всички посетители на зоологическата градина в празничния ден. Специален гост на концерта ще бъде един от най-големите приятели и спомоществователи на Варненския зоопарк – рапърът Явор Янакиев, популярен като 100 Кила.

За Международния ден на детето от зоологическата градина в морската столица са планирали много песни, танци, забавни игри и награди. В специалния концерт ще се включат също представители на Частно средно Училище „Мечтатели“, Клуб за Народни Танци "Моряците" , Arsen Magic, Игралница-занималница, Dentaprime. Сцената ще бъде отворена и за всяко дете, което иска да се похвали с таланта си в празничния ден. Тържествата в зоопарка започват в 11 часа.

2023 © Варна е