Мобилно меню

По инициатива на общината: Кампания за масово почистване ще има във Варна на 27 април

Призивът към гражданите е следващата събота да излязат навън и да се погрижат за публичните пространства, така както се грижат за собствените си домове и работни места
По инициатива на общината: Кампания за масово почистване ще има във  Варна на 27 април

На 27 април, събота, по инициатива на Община Варна ще се проведе мащабна кампания за почистване на града под надслов „Мисли глобално, действай локално!“. Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината.

В мащабното почистване ще бъде ангажиран целият ресурс на сметопочистващата фирма, включително и от съседните общини. Дейностите ще започнат още в петък вечерта с ръчно измиване и дезинфекция на кошчетата и пейките по цялата пешеходна зона от градинката на Търговската гимназия до площад „Независимост“. Рано сутринта на 27 април ще бъдат измити и кошчетата и пейките по ларгото до входа на Морската градина. Измити ще бъдат още и площад „Антон Новак“, както и колонадата на входа на Морската градина.

Предвидено е по график да бъдат почистени с мотометачи, а след това и измити всички големи булеварди и улици, по които се движат автобуси на градския транспорт. Дейностите са предвидени за късно вечерта в събота.

Особено внимание ще се обърне на всички храмове. В събота ще бъде направена оборка на градинките, а непосредствено преди Великден ще бъдат измити настилките около тях.

“Бедствието от месец ноември миналата година ни показа, че можем да работим заедно и с обединени сили да постигаме отлични резултати”, каза по време на среща с общинската администрация Благомир Коцев. По думите му инициативата на ръководството предвижда съботната акция да даде началото на един непрекъснат процес, който да осигури на Варна по-приветлив вид и да ѝ върне славата на морска столица на България.

С призива „Да почистим Варна заедно днес! За по-красив град утре!“

Община Варна приканва всички граждани, бизнеса, общински и държавни структури, учреждения, социални и културни институции да се включат активно в грижата за чистотата на града.

Паралелно с инициативата за почистването на морската столица, в Деня на Земята – 22 април, Община Варна започна и информационна кампания за повишаването на обществената активност и отговорност към чистотата  на града. Призивът към гражданите е следващата събота да излязат навън и да се погрижат за публичните пространства, така както се грижат за собствените си домове и работни места.

На срещата с администрацията айонните кметове заявиха пълна готовност за включване в кампанията. На 27 април от 8:30 до 17:00 часа на място в администрациите по райони и населени места ще бъдат осигурени помощни материали (чували и ръкавици).

От сметопочистващата фирма призовават събраните от почистването смесени битови отпадъци да бъдат оставяни в чували в или до контейнерите. Остатъците от опаковки и бутилките е добре да бъдат сортирани и да се поставят в съдовете за разделно събиране. Строителните и опасните отпадъци, излезлите от употреба гуми и електрически уреди, както и събраната зелена маса трябва да бъдат оставяни непосредствено до съдовете за смесени битови отпадъци, но да не се изхвърлят в тях.

В деня на кампанията сметопочистващата фирма ще организира постоянни обходи, за да се избегне струпване на едрогабаритни отпадъци около контейнерите. 

2024 © Варна е

Заработи фонтанът на площад "Независимост" 

След направената рехабилитация на съоръжението, големият шадраван в центъра на Варна вече радва всички
Заработи фонтанът на площад "Независимост" 

Фонтанът на площад "Независимост" вече работи след направената традиционна пролетна рехабилитация. Големият шадраван е сред любимите атракции на всички, които се разхождат в центъра на Варна. От няколко седмици работят и фонтаните до общината. 

Поетапно след задължителна проверка се пускат и всички градски чешми, включително и тези в Морската градина. 

2024 © Варна е / снимки: Яков Шустов
Още по темата: Ремонт Чешма Варна Фонтан
Още по темата: Ремонт Чешма Варна Фонтан