Мобилно меню

По нов график ще извозват едрогабаритните отпадъци във Варна

Засилват проверките за нерегламентирано изхвърляне на боклук около контейнерите за смет
По нов график ще извозват едрогабаритните отпадъци във Варна

Община Варна въвежда нов график, по който гражданите да могат да изхвърлят едрогабаритни отпадъци. Това са електроуреди, мебели и друга покъщнина, които не се изхвърлят в контейнерите за битова смет, а се поставят до тях, за да се извозвят от сметопочистващата фирма. Графикът включва конкретни дни и часове за всеки район. Ако вещите биват изхвърлени извън определените дни, на гражданите ще бъдат налагани санкции. Това стана ясно днес по време на редовната оперативна среща на кмета Благомир Коцев с администрацията.  

Графикът по райони е следният:

  • Район „Одесос“ - неделя и понеделник от 7:00 ч. до 16:00 ч.
  • Район „Приморски“ - събота, неделя и понеделник от 8:00 ч. до 16:00 ч.
  • Район „Младост“ - вторник и сряда от 8:00 ч. до 16:00 ч.
  • Район „Аспарухово“ - четвъртък и петък от 8:00 ч. до 16:00 ч.
  • Район „Вл. Варненчик“ - четвъртък и петък от 8:00 ч. до 16:00 ч.
  • Кметство Звездица - вторник и сряда от 8:00 ч. до 16:00 ч.
  • Кметство Константиново - четвъртък и петък от 8:00 ч. до 16:00 ч.
  • Кметство Тополи - четвъртък и петък от 8:00 ч. до 16:00 ч.
  • Кметство Каменар - вторник и сряда от 8:00 ч. до 16:00 ч.
  • Кметство Казашко - четвъртък и петък от 8:00 ч. до 16:00 ч.

Във вилните зони важи графикът на съответния район, в който те попадат. Системата се въвежда тестово, предвиден е гратисен период за налагането на санкции, стана ясно на оперативката.

Нов ред предстои да бъде въведен и при изхвърлянето на строителни отпадъци при извършване на ремонтни дейности от домакинствата. Предвижда се всеки гражданин, който планира по-голям ремонт в дома си, да уведомява предварително съответната районна администрация.

Районните администрации започват кампания за контрол и налагане на глоби при нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от страна на граждани и фирми. Проверките ще се извършват от еколозите по райони, съвместно с Общинска полиция.

От районните кметства отчетоха, че се налагат санкции и на сметопочистващата фирма за неизвозени съдове за смет и необслужени кошчета. 

2024 © Варна е

До 15 септември приключва ремонтът на бул. "Христо Смирненски"

Големият ВиК-ремонт в района на УМБАЛ "Св. Марина" се очаква да приключи до края на юли
До 15 септември приключва ремонтът на бул. "Христо Смирненски"

Ремонтът на бул. "Христо Смирненски" може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ "Св. Марина". Входът и изходът на болницата попадат в обхвата на големия ВиК ремонт, който в този обект се очаква да приключи около 25 юли.

Това стана ясно на координационна среща, свикана от кмета Благомир Коцев, с участието на ръководството на болницата в лицето на изпълнителния директор проф. д-р Силва Андонова, управителят на "Водоснабдяване и канализация – Варна" инж. Веселин Русев и представители на строителите фирми, които изпълняват и ВиК-ремонтите, и пътните участъци.

Поради чести ВиК аварии, свързани с подмяната на стария водопровод, пред входа на болницата и в района около нея, включително по бул. "Христо Смирненски", има пропадания на пътното платно. Те възпрепятстват придвижването на линейките, на пациентите и на медицинските специалисти. По думите на проф. Андонова персоналът на болницата, който работи на няколко смени, среща ежедневни проблеми с пешеходното преминаване от спирките на градския транспорт до работното място, поради липса на пътна настилка и прекъснати тротоари. По време на авария болницата има затруднения с достигането на водата до последните етажи, допълни още директорът на лечебното заведение и призова строителите и общината да забързат ремонтите и асфалтирането на бул. "Христо Смирненски".

Управителят на ВиК дружеството обяви, че на 10 юли започва подмяната на стария водопровод в участъка от светофара на ул. "Мир" до паркинга на болницата. Пропаданията и дупките ще бъдат запълнени още в първия ден от работата на екипите. Осигурена е необходимата механизация, доставени са материалите. Строително-монтажните работи ще бъдат координирани с ръководството на болницата, допълни той. Русев пое и ангажимент подмяната на т.нар. "руски" водопровод до приключи за около две седмици, след което непрекъснатите аварии да бъдат преустановени, а съоръжението да бъде въведено в експлоатация.

По държавния проект за изграждането на новия водопровод в участъка работата е приключила, докладваха още от ВиК дружеството. Пътностроителните фирми увериха, че могат да започнат с цялостното асфалтиране на булеварда. При полагането на плътната смес той ще бъде затварян на части, така че да не се затруднява движението. Директорът на "Градски транспорт" Николай Антонов увери, че автобусите в района ще се движат на непрекъснат режим в съответствие с ремонтите и съгласно временната организация на движението, за да се улеснят пациентите и работещите в болницата. В участъка от ул. "Подвис" до ул. "Прилеп" е готово уличното осветление, остава изграждането на част от бордюрите и полагането на места на биндер.

2024 © Варна е