Мобилно меню

Почистиха каналите и деретата във Варна

Екологичните дейности са финализирани навръх Световния ден на водата, чието мото тази година е „Вода за мир“
Почистиха каналите и деретата във Варна

Възстановена е проводимостта на деретата, отводнителните (охранителните) канали и канавките на територията на община Варна, отчитат от дирекция „Екология и опазване на околната среда“. В продължение на 6 месеца 46 обекта са почистени от битови и растителни отпадъци, суха и паразитна растителност, наноси и земни маси.

За да се осигури нормалната проводимост на водните обекти, общинската администрация ежегодно възлага тяхното почистване. Контролът по дейностите се осъществява от еколозите при Община Варна и инспекторите “Екологичен контрол” от районните и кметски администрации.

Финал на екологичните дейности беше поставен в Световния ден на водата. Инициативата традиционно се отбелязва от общинската Дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Служители на дирекцията проведоха открит урок на тема „Водата за пиене като изчерпаем природен ресурс“ на ученици от III Природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов“. Учениците бяха запознати с начините за опазване на този ценен ресурс в два аспекта – пестене на вода и предотвратяване на замърсяването.

Тази година Световният ден на водата е под надслов „Вода за мир“. Международната инициатива обединява десетки хиляди хора по света и има за цел да повиши тяхната осведоменост и да ги прикани към действия за справяне с кризи с водата и канализацията. В тази връзка екоспециалистите в Община Варна призовават гражданите да не изхвърлят отпадъци в канализационната мрежа, отводнителните канали, деретата, канавките и водостоците.

2024 © Варна е

Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от Пътна полиция вече влизат във варненските училища и напомнят на абитуриентите, въпреки празника, да бъдат внимателни
Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от „Пътна полиция“ при ОДМВР Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници.

Служителите на реда обръщат сериозно внимание на тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението.

Целта на пътните полицаи е да дадат знания на учениците, да засилят чувството им за отговорност и да обърнат сериозно внимание на необратимите последствия, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, управлявайки МПС с превишена и несъобразена скорост.

По време на абитуриентските тържества ОДМВР Варна ще засили присъствието на полицейските патрули с цел недопускане на инциденти при организиране придвижването на празнуващите. Със заповед на Старши комисар Андрей Ангелов ще се извършва ефективен контрол на място, по рисковите маршрути с очаквано интензивно движение на абитуриенти, придружаващите ги и след приключване на тържествата, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

2024 © Варна е