Мобилно меню

Подпомагат с 37 500 лв. 15 двойки с репродуктивни проблеми във Варна

Включват в актуализацията на общинския бюджет програмата "Зеленият двор на Варна"
Подпомагат с 37 500 лв. 15 двойки с репродуктивни проблеми във Варна

 

15 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма. Десет от семействата ще получат по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации, а останалите пет – по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, реши с пълно единодушие Общинският съвет на редовното си заседание. Общата отпусната сума е в размер на 37 500 лв.        

Местният парламент даде съгласието си програмата "Зеленият двор на Варна" да бъде възстановена и включена при актуализация на Бюджета на Варна. Проектът е създаден от МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов", като е подкрепян и дофинансиран от общината. По програмата е основан център за ранна социализация и превенция на отклоненията във физическото и психичното здраве и развитие на деца до 3-годишна възраст.  

С решение на местния парламент ще бъдат разкрити две щатни бройки яслени медицински сестри. Това ще позволи в ДГ „Палечко“ да се открие втора яслена група от 1 септември 2024 г., стана ясно също по време на сесият.

Съветниците гласуваха също Община Варна да се включи като партньор в два проекта, финансирани по Програма Интеррег NEXT "Черноморски басейн".

Единият проект е "Zero – C", който има за цел да насърчи публичните органи, неправителствени организации, академичните среди да постигнат нулеви въглеродни емисии. Водеща е турска организация с партньори от Гърция, Украйна, България и Грузия.

Вторият проект – "Green Lab", е насочен към създаването на експериментални паркове чрез прилагане на иновативни решения като интелигентно напояване, системи за възобновяема енергия и подобряване на биологичното разнообразие. Водещата организация по този проект е община Есенюрт (Истанбул), а групата партньори е формирана от Гърция, България и Украйна.

2024 © Варна е

С благотворителна проява подкрепят децата на загинали полицаи

Концерт и демонстрация на полицейска техника са планирани на входа на морската градина за 14 юли - неделя
С благотворителна проява подкрепят децата на загинали полицаи

Благотворителен концерт и демонстрации на полицейска техника в подкрепа на децата на загинали полицаи ще се проведат на 14 юли във Варна. Събитието ще се започне в 16 часа до Слънчевия часовник в Морската градина.

Традиционната кампания "С обич за децата в памет на бащите герои" е в подкрепа на семействата на полицаи, пострадали при изпълнение на своя дълг. Тя се организира от Синдикалната федерация на служителите на МВР и е под патронажа на кмета на Варна, в партньорство с Варненска и Великопреславска Света митрополия. Инициативата се провежда за 13 път.

Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята професия.

Ще има и демонстрации на клубове по бойни спортове, вокални изпълнения на солисти и групи, съвременни и фолклорни танци. Посетителите ще видят техника от различни структури на МВР – пожарна, полиция, жандармерия, гранична полиция, Министерство на отбраната.

Оркестърът на Военноморските сили ще открие концерта с празнични маршове и любими мелодии от филми. В програмата са включени изпълнения на Александър Пeтров - финалист в "Гласът на България", Клуб по спортни танци Varna Dance Team, Школа по фолклорно пеене "Фолклорна магия" и възпитаници на НУИ "Добри Христов" с ръководители Елица и Павлинка Тодорови, Клуб по акробатичен рокендрол "Морска сирена", възпитаници на вокалния педагог Атанаска Липчева - Вокална формация "Ейнджъл Войсес", Клуб по танци "Стил Денс", Вокална група "Весели щурчета", Балетна формация "Звездна дъга", Вокално студио "Моника Ла Ре Ми", Клуб по танци "Черно море", Школа по танци "Танцова работилница", Фолклорна формация "Медени звънчета", Брейк формация "Крейзи форс", Фондация "Арт Старс - звезди на изкуството", Клуб по акробатичен рокендрол "Стар Денс" и много индивидуални изпълнения. За финал на концертната програма са предвидени изпълнение на рапъра 100 Кила и фолклорни танци на Ансамбъл "Варна".

2024 © Варна е