Мобилно меню

Превантивни мерки за действия при усложнена зимна обстановка, начертаха в област Варна

Целта е да се гарантира снегопочистването, медицинското осигуряване, както и нормалното снабдяване с електроенергия и вода на жителите от всички населени места на територията на областта
Превантивни мерки за действия при усложнена зимна обстановка, начертаха в област Варна

Предприемането на превантивни мерки за осигуряване на нормалното функциониране на пътната инфраструктура, снабдяването и услугите на населението в област Варна при усложнена зимна обстановка, нареди областният управител Андрияна Андреева.

Заповедта за предстоящи действия е издадена след разширено заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и анализа на докладите за подготовката на 12-те общини, както и на всички институции, ведомства и организации, компетентни за действия при извънредни и кризисни ситуации, и готовността на всички за предстоящия зимен сезон, 

Предвижда се актуализирането на съставите на щабовете за изпълнение на общинските планове за защита при бедствия, както и списъка на длъжностните лица, имащи отношение към действията при усложнена зимна обстановка.

Да се проверят отново техническите възможности на фирмите и едноличните търговци за изпълнение на договорените задължения и осигуряване на по-качествено поддържане на общинската пътна мрежа при зимни условия.

Да се провери готовността на техниката за извличане на закъсали товарни автомобили, предвидени по договори с изпълнители за зимно поддържане на пътищата.

РЗИ – Варна и ЦСМП съвместно да подготвят план за медицинско осигуряване на населението при усложнена зимна обстановка, който да включва, осигуряване на лични лекари, организация за обслужване на болните на хемодиализа, на родилки и тежко болни лица. Същите институции да имат готовност за временно настаняване в болнични заведения в случаи на бедствени ситуации. На родилките с термини и на болните на хемодиализа от всички общини да бъдат изготвени списъци, за да им се гарантира навременна здравна помощ.

Електропреносните, електроразпределителните и топлофикационни дружества, ВиК, както и фирмите за доставка и разпределение на природен газ да подготвят основните си производствени мощности и осигурят суровини, материали и резервни части за непрекъсната безаварийна работа при зимни условия.

Всички дружества, които имат аварийни екипи да проверят отново готовността им за отстраняване на възникнали аварии.

ВиК – Варна да извърши проверка на състоянието и годността за работа на  пожарните хидранти на територията на цялата област и при необходимост да бъдат възстановени и приведени в изправност.

Координацията и взаимодействието между МВР, ДА “Безопасност на движението по пътищата“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за ограничаване и спиране при необходимост на автомобилния трафик в отделни участъци на пътната инфраструктура, включително и общинската пътна мрежа, при усложняване на зимната обстановка да се осъществява чрез „Националния координационен център за безопасно движение по пътищата“ към ГД „Национална полиция“.

В началото на новата седмица областният управител свиква работна среща между ръководителите на ОПУ – Варна и началника на „Пътища и мостове„ ЕООД- Варна, за да се актуализират възможностите за съвместни действия и да се подобри координацията между двете ведомства, както и с 12-те общини от областта за по-навременна реакция и осигуряване на достатъчно техника за работа по пътищата при усложнена зимна обстановка.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна

Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от Пътна полиция вече влизат във варненските училища и напомнят на абитуриентите, въпреки празника, да бъдат внимателни
Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от „Пътна полиция“ при ОДМВР Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници.

Служителите на реда обръщат сериозно внимание на тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението.

Целта на пътните полицаи е да дадат знания на учениците, да засилят чувството им за отговорност и да обърнат сериозно внимание на необратимите последствия, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, управлявайки МПС с превишена и несъобразена скорост.

По време на абитуриентските тържества ОДМВР Варна ще засили присъствието на полицейските патрули с цел недопускане на инциденти при организиране придвижването на празнуващите. Със заповед на Старши комисар Андрей Ангелов ще се извършва ефективен контрол на място, по рисковите маршрути с очаквано интензивно движение на абитуриенти, придружаващите ги и след приключване на тържествата, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

2024 © Варна е