Мобилно меню

Проверяват частен зоопарк в морската градина за замърсяване на морските води край Варна

Получени са сигнали на граждани за чистотата в района на Първа буна
Проверяват частен зоопарк в морската градина за замърсяване на морските води край Варна

Граждани са подали сигнали до областната управа във Варна за замърсяване с фекални води на морския плаж, в района на Първа буна. Във връзка с подадените сигнали са извършени и съответните проверки, уверяват от областната администрация.

Ето какво е установено при инспекциите в района:

От северната страна на кръговото движение, разположено срещу "Първа буна" е констатиран разлив на отпадни води, които по гравитачен път се вливат в близкия залив;

Разливът на отпадни води не е постоянен, а на определени периоди от време, като миризмата е със силно изразен животински характер (миризма с високи концентрации на азот). Визираната миризма на животински изпражнение и урина е констатирана и до канализационната шахта, разположена срещу сградата на Природонаучния музей, който е част от Регионално историческия музей - Варна;

Сградата на Природонаучния музей, както и много голям участък от близката част на морската градина са заградени от масивна ограда. В северозападната част на заградения участък има изграден и функционира „Контактен парк Зайо“, представляващ частна зоологическа градина, в която се отглеждат голямо количество животни: кози, понита, зайци и други. Визираните животни ежедневно генерират големи количества отпадни води и изпражнения, за които не е ясно къде и как се депонират, и които се явяват като най-вероятният причинител на гореописаното замърсяване, отбелязват от областната управа във Варна.

Предприети са действия по изясняване на причините за замърсяването. Ангажирани в инспекциите са представители на Община Варна, РИОСВ и др.

2023 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е