Мобилно меню

Ремонтират активно междублокови пространства във Варна

В момента се работи по улици, които ще станат част от "зелената зона", отбеляза заместник кметът Христо Иванов
Ремонтират активно междублокови пространства във Варна

Приключиха ремонтите на три междублокови пространства във Варна. Първото е заключено в карето между ул. „Тодор Влайков“, ул. „Христо Македонски“, ул. „Константин Доганов“ и ул. „Филип Тотю“. Второто се намира между ул. „Хаджи Димитър“, ул. „Пирин“, бул. „Сливница“, ул. „Г. С. Раковски“ , а третото - между ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Дунавски лебед“, ул. „Български орел“ и бул. „Владислав Варненчик“. Това съобщи заместник кметът по инфраструктурните въпроси в община Варна Христо Иванов.

Вече е асфалтирана и ул. „Константин Величков“, на финален етап са и ремонтните дейности на ул. „Г. Раковски“ и ул. „Тодор Икономов“. До няколко дни започва полагане на първи слой асфалт по ул. „Васил Друмев“ в частта между „Чаталджа“ и ул. „Л. Каравелов“, а до края на седмицата ще започне на ул. „Св Климент" и по останалата част от ул. „Ал. Батенберг“, съобщи още Христо Иванов.

Заместник кметът отбеляза, че в момента се работи по улици, които ще станат част от „зелената зона" – кв. „Чайка“, 17 м. р. в участъка „Ген Колев“, „Осми Приморски полк“, бул. „В. Левски“ и ул. „Царевец“.

Христо Иванов даде актуална информация и за ремонта на пътя за Виница.

„Имаме уверението на изпълнителите, че тази седмица ще приключи поставянето на бордюри и тротоари и ще започне полагането на слой от асфалтовата настилка“

По повод проекта на ВиК, заради който е разкопан бул. "Христо Смирненски", е проведена среща с представители на УМБАЛ „Св. Марина“ и "Бърза помощ" относно предстоящите ремонти пред болницата и необходимостта от въвеждането на временна организация на движение по булеварда. Всичко е съгласувано с ръководството на Терапията, за да не бъдат нарушени условията за работа. По данни на ВиК-Варна очаква се до 7-10 дни да започне ремонтът по бул. „Христо Смирненски“ в участъка край  ул. „Мир“, а след 14 дни – в участъка между ул. „Мир" и бул. „Осми Приморски полк“, за което ще бъде подадена допълнителна информация.

2023 © Варна е

Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Трудности се срещат във всички райони на града предвид нарасналите нужди от паркоместа
Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Община Варна ще засили проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите. Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев. По думите на граждани чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион "Спартак", по протежението на бул. "В. Левски". Те поискаха при възможност велоалеята да бъде отделена с делиниатори или да бъде маркирана в цвят. От администрацията посочиха, че "Общинска полиция" и сега контролира отсечката, но въпреки това там често се наблюдават нарушения.  

Други граждани поискаха ул. "Д-р Стоян Златаров" да стане еднопосочна и живущите да имат възможност да паркират в едната лента на пътното платно. Недостигът на паркоместа се е усетил, след като два нови парцела по улицата се застрояват. Идеята е да се промени статутът на улицата, а движението по съседната да е в обратна посока. От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" поеха ангажимент, да прегледат точните габарити на платното, както и да изследват интензитета на движение на автомобили. След това  ще се организира работна среща, в която ще се поканят заинтересованите лица и ще се предложат решения.

По време на приемния ден беше повдигнат и въпросът за свободния достъп на граждани до стадиона в близост до спортен комплекс "Локомотив", както и за неправилното паркиране около него. По случая общинското предприятие "Спорт Варна" ще направи проверка.  

Живущи на ул. "Васил Петлешков" в район "Приморски" поискаха да бъдат изградени нови 20 паркоместа, предвид нарасналите нужди на района. По думите им те са били заложени при ремонтни дейности там, но не са били реализирани. Общински експерти ще направят проверка на място, за да преценят дали да се изградят паркоместа на тревна фуга. Успоредно с това ще се търсят и възможности за финансиране, тъй като средствата по проекта са изчерпани. От ресорната дирекция се ангажираха още да съдействат за изграждането на изкуствени неравности по улицата с цел да се ограничи скоростта на преминаване на автомобилите.

Собственици на имоти в местност "Карантината" изложиха аргументите си против строеж на голяма жилищна сграда в района. Те се притесняват, че може да бъде издадено разрешение за строеж без необходимата екологична оценка, а по думите им имотът попада в "Натура 2000". Подали сме сигнали до всички заинтересовани институции, посочиха гражданите. От общинската администрация поискаха да се запознаят с изходните данни по случая и да потърсят становище на "Геозащита" и други институции.

Живущи в района на ул. "Топола" и ул. "Чинар" се жалваха, че вече 10 години живеят на улица, която е неасфалтирана. По силата на тристранен договор от 2015 г. между инвеститора, Община Варна и фирмата – изпълнител, строителят е трябвало да асфалтира улицата, но не е изпълнил ангажимента си. Община Варна ще направи проверка по случая. Със съдействието и на районното кметство „Младост“ ще се търсят варианти да се направи текущ ремонт или да се потърсят възможности за цялостно изграждане.

2024 © Варна е