Мобилно меню

Ремонтират повредени асансьори и платформи на подлези във Варна

Съоръженията се използват от хора с увреждания и родители с детски колички
Ремонтират повредени асансьори и платформи на подлези във Варна

Започна поетапно възстановяването на неработещите асансьори и платформи за хора с увреждания и детски колички в подлезите на града. През изминалата седмица са отремонтирани четири платформи, съобщиха от общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване".

На територията на община Варна има 56 съоръжения.

В края на всяка седмица обслужващата фирма ще изготвя доклад за състоянието и необходимите ремонтни дейности по асансьорите и платформите. Те ще бъдат на база ежеседмични огледи, а срокът на ремонтните дейности ще зависи от необходимите части, отбелязаха от ресорната дирекция.

Във връзка с подобряването на градската среда кметът Благомир Коцев нареди огледи на всички представителни сгради във Варна и рехабилитация на ефектното им осветление, където това е необходимо. Да бъде възстановено осветлението на колонадата на входа на Морската градина, на Слънчевия часовник и на алпинеума, поиска още кметът Коцев.

Продължава измиването на пешеходната зона по бул. "Сливница" към Фестивалния и конгресен център две пъти седмично. Екип на общината ще прави периодични огледи на състоянието на настилката по ларгото, за да не се допусне сериозно компрометиране от високото налягане на водната струя.

От дирекция "Екология и опазване на околната среща" отчетоха, че през изминалата седмица са съставени 8 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в централната градска част – 3 от тях на физически и 5 на юридически лица. Извършени са 14 проверки на заведения по крайбрежната алея, наложени са 4 глоби с фиш и са изготвени 4 предписания.

Продължават проверките на търговските обекти от страна на общинските еколози, служителите на търговския отдел на дирекция "Управление на собствеността и контрол на обществения ред", както и на "Общинска полиция". Проверяват се договорите на търговците с фирми за сметоизвозване и дали договорените количества отпадъци отговарят на реално генерираните.

От страна на администрацията на район "Одесос" са наложени глоби на физически лица за замърсяване с отпадъци в района на Колхозния пазар и Македонския дом. Санкционирана е и сметопочистващата фирма заради необслужени кошчета в района на Шишковата градинка, ул. "Михаил Колони" и централната част на бул. "Княз Борис I".

Пътната рехабилитация в града продължава.

Кметът Благомир Коцев настоя да бъдат запълнени дупките по асфалта на подходите към Аспаруховия мост, както и да се работи след 20 часа там, където е възможно, за да не се затруднява трафикът през деня.

2024 © Варна е / снимки: архив Varnae.bg

До 15 септември приключва ремонтът на бул. "Христо Смирненски"

Големият ВиК-ремонт в района на УМБАЛ "Св. Марина" се очаква да приключи до края на юли
До 15 септември приключва ремонтът на бул. "Христо Смирненски"

Ремонтът на бул. "Христо Смирненски" може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ "Св. Марина". Входът и изходът на болницата попадат в обхвата на големия ВиК ремонт, който в този обект се очаква да приключи около 25 юли.

Това стана ясно на координационна среща, свикана от кмета Благомир Коцев, с участието на ръководството на болницата в лицето на изпълнителния директор проф. д-р Силва Андонова, управителят на "Водоснабдяване и канализация – Варна" инж. Веселин Русев и представители на строителите фирми, които изпълняват и ВиК-ремонтите, и пътните участъци.

Поради чести ВиК аварии, свързани с подмяната на стария водопровод, пред входа на болницата и в района около нея, включително по бул. "Христо Смирненски", има пропадания на пътното платно. Те възпрепятстват придвижването на линейките, на пациентите и на медицинските специалисти. По думите на проф. Андонова персоналът на болницата, който работи на няколко смени, среща ежедневни проблеми с пешеходното преминаване от спирките на градския транспорт до работното място, поради липса на пътна настилка и прекъснати тротоари. По време на авария болницата има затруднения с достигането на водата до последните етажи, допълни още директорът на лечебното заведение и призова строителите и общината да забързат ремонтите и асфалтирането на бул. "Христо Смирненски".

Управителят на ВиК дружеството обяви, че на 10 юли започва подмяната на стария водопровод в участъка от светофара на ул. "Мир" до паркинга на болницата. Пропаданията и дупките ще бъдат запълнени още в първия ден от работата на екипите. Осигурена е необходимата механизация, доставени са материалите. Строително-монтажните работи ще бъдат координирани с ръководството на болницата, допълни той. Русев пое и ангажимент подмяната на т.нар. "руски" водопровод до приключи за около две седмици, след което непрекъснатите аварии да бъдат преустановени, а съоръжението да бъде въведено в експлоатация.

По държавния проект за изграждането на новия водопровод в участъка работата е приключила, докладваха още от ВиК дружеството. Пътностроителните фирми увериха, че могат да започнат с цялостното асфалтиране на булеварда. При полагането на плътната смес той ще бъде затварян на части, така че да не се затруднява движението. Директорът на "Градски транспорт" Николай Антонов увери, че автобусите в района ще се движат на непрекъснат режим в съответствие с ремонтите и съгласно временната организация на движението, за да се улеснят пациентите и работещите в болницата. В участъка от ул. "Подвис" до ул. "Прилеп" е готово уличното осветление, остава изграждането на част от бордюрите и полагането на места на биндер.

2024 © Варна е