Мобилно меню

Ремонтът на дом Гергана започва назима

Той ще се финансира с евросредства, а общата стойност е 7,7 млн. лв. 
Ремонтът на дом Гергана започва назима

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“. Проектът ще се финансира с европейски средства по Националния план за възстановяване и устойчивост и е на стойност 7,7 млн. лв

Дом „Гергана“ е построен през 1936 година и оттогава не е правен основен ремонт на сградата. Предстоящите строителни дейности включват реновиране на помещенията за потребителите и изграждане на стаи за рехабилитация. Ремонт ще се извърши също на хранителния комплекс и пералното помещение. Ще се облагороди и дворното пространство. Разчетите са в края на тази или най-късно в  началото на следващата година да започнат същинските ремонтни дейности. Те ще продължат 12 месеца, а цялата процедура с провеждането на обществената поръчка ще отнеме около 18 месеца. Крайният срок на завършването на основния ремонт на дома е декември, 2025 г.

По време на строителните дейности всички потребители ще бъдат преместени в подходящи помещения на територията на община Варна. 

"Искам да разсея всички слухове и категорично да заявя, че няма да има затваряне на услугата за хора с увреждания и преместване на потребителите", заяви директорът на дома Валентин Пранджев. Той поясни, че в Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ има две услуги. Едната от тях е Дом за стари хора с капацитет 100 места, чиито потребители към момента са 70. Втората услуга е Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, с капацитет 40 места, като към момента потребителите са 33-ма. Персоналът за двете услуги е от 68 души. И в двете социални услуги има лекар, медицински сестри и рехабилитатор, но това не е хоспис", обясни Пранджев. 

Комплексът има сключен договор за доставка на специализиран микробус с шест седящи места и две за инвалидни колички за хора с увреждания, каза още директорът на дома.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоя кметът Благомир Коцев
Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна ще започне на 27 май, съобщават от пресцентъра на общината. Възстановяването на пътната настилка ще започне от най-критичните участъци. Целта е заложените в бюджета средства да се изразходват прецизно и то за най-належащите места.  

Списъците с улици за рехабилитация са изготвени от районните кметства. Те са избрани след проверки на място, както и по сигнали на граждани. Няма да се запълват дупки в уличната инфраструктура, където има ВиК аварии и асфалтовата настилка сляга. За тези участъци съвместно с ВиК ще се търсят по-дългосрочни решения, обясниха експерти от общината.   

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоява кметът Благомир Коцев. Предстои да се изработи карта с конкретни точки, където може да се поставят стоянки за паркирането им. 

Продължава косенето във всички райони на общината, докладваха от районните кметства. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път. Приключва зацветяването до Слънчевия часовник и централната алея в Морската градина, обясниха от общинското предприятие, което поддържа парка. След косенето, обществените площи задължително се обработват против кърлежи. 

Община Варна подготвя и информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци. Тя ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване. Трябва да има засилен контрол около съдовете за събиране на отпадъци както за фирми, така и за граждани.

2024 © Варна е