Мобилно меню

С атрактивна инициатива в морската градина: Обучават децата на пътна безопасност

Опазване на живота и здравето на пешеходците е от решаващо значение, затова започваме с обучение от най-ранна възраст, подчерта кметът на Варна Иван Портних
С атрактивна инициатива в морската градина: Обучават децата на пътна безопасност

Малък град, нарисуван върху асфалта под Пантеона в Морската градина, дава възможност за обучение на деца по пътна безопасност - с цветни улици, пешеходни пътеки и знаци. Инициативата е на банка ДСК - Варна, подкрепена от Община Варна и от КАТ - Варна. На откриването присъства кметът Иван Портних, който поздрави организаторите и призова за спазване на правилата за движение и опазване на живота и здравето на пешеходците. Той допълни, че общината продължава да работи за създаване на условия за обучение по пътна безопасност в детските градини.

"Община Варна е първата в България, която обръща внимание на безопасността и ниската скорост в града още през 2017 г. Тя активно подкрепя и се включва и в Европейската седмица на мобилността, затова избрахме морската столица да бъде домакин на събитието", коментираха от банка ДСК.

Проектът цели облагородява на градската среда, като насочи вниманието върху важен за обществото  проблем - безопасността на децата на пътя. Кампанията, която ще продължи през целия месец септември, ще има различни онлайн и физически активности, които ще спомогнат за по-добрата осведоменост на най-малките участници- за правилата движение и за безопасността.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Изписват най-дългото многоезиково послание на асфалт във Варна

Европейския ден на езиците ще бъде отбелязан с интересни инициативи на 26 септември
Изписват най-дългото многоезиково послание на асфалт във Варна

На 26 септември от 17 до 20 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина, Алианс франсез Варна, в партньорство с Община Варна за поредна година ще отбележи Европейския ден на езиците.

На тазгодишното, 9-о издание във Варна, жители и гости на града ще имат възможността да посетят обособени пунктове по френски, английски, испански, полски, италиански, немски, чешки, представени от екипите на различни варненски училища чрез разнообразни интерактивни дейности и езикови предизвикателства: загадки, ребуси, кръстословици и други изненади.

Всеки ще има възможност да се включи и в изписването на най-дългото многоезиково послание на асфалт във Варна.

Европейският ден на езиците се чества ежегодно в различни страни, от 2001 година насам, по инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, с цел да насърчи изучаването на езици и да постави акцент върху значимостта на многоезичието.

2023 © Варна е