Мобилно меню

С близо 7 700 000 лева ще ремонтират дом Гергана

За осъществяване на проекта е гарантирана 100 % безвъзмездна финансова помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост
С близо 7 700 000 лева ще ремонтират дом Гергана

Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от справка на общинската администрация в морската столица. Общата стойност на проекта е в размер на 7 680 995.51 лв. и представлява 100 % безвъзмездна финансова помощ.

В обхвата на проекта попадат четири сгради с обща площ  4 884.30 кв. м. - основна сграда на четири надземни етажа, столова и кухня, пералня и гараж.

На всички сгради в комплекса предстои извършване на основен ремонт и преустройство. Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, както и монтиране на фотоволтаична инсталация с цел намаляване на разходите за отопление. Ще се ремонтира и благоустрои прилежащото дворно пространство и ще се осигури достъпна среда за хора с увреждания.

Ще бъде доставено и монтирано обзавеждане и оборудване, отговарящо на изискванията за безопасна и комфортна среда за потребителите. Проектът предвижда ново обзавеждане за 44 двойни, 8 единични стаи и 2 боксониери за по двама потребители, което ще даде възможност за прилагане на индивидуален подход при настаняването на възрастните хора.

Ще бъде закупено и специализирано обзавеждане и оборудване за залата за рехабилитация, лекарския кабинет, манипулационната и трапезарията. Ново оборудване ще има и в клуба по трудотерапия за приготвяне на храна от потребителите, в залата за групови занимания, залата за тихи занимания и библиотека, кабинетите на администрацията, стаите за почивка за персонала и пералното стопанство.

За усвояване на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост до няколко дни предстои Община Варна да сключи договор с Министерство на труда и социалната политика.

Срокът на изпълнение на проекта е до 31 декември 2025 година.

2024 © Варна е

Заработи фонтанът на площад "Независимост" 

След направената рехабилитация на съоръжението, големият шадраван в центъра на Варна вече радва всички
Заработи фонтанът на площад "Независимост" 

Фонтанът на площад "Независимост" вече работи след направената традиционна пролетна рехабилитация. Големият шадраван е сред любимите атракции на всички, които се разхождат в центъра на Варна. От няколко седмици работят и фонтаните до общината. 

Поетапно след задължителна проверка се пускат и всички градски чешми, включително и тези в Морската градина. 

2024 © Варна е / снимки: Яков Шустов
Още по темата: Ремонт Чешма Варна Фонтан
Още по темата: Ремонт Чешма Варна Фонтан