Мобилно меню

С поход край Варна: Отбелязват световния ден на ходенето на 7 октомври

Инициативата започва в 10 часа, а сборният пункт е последната спирка във Виница на автобусната линия №31
С поход край Варна: Отбелязват световния ден на ходенето на 7 октомври

Варна се включва в Световния ден на ходенето, който ще бъде отбелязан на 7-ми октомври в местността край Аладжа манастир, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна.

Сборният пункт е последната спирка във Виница на автобусната линия №31. Началният час на инициативата е 10:00, след което се предвижда пешеходен поход с водач до Ковшак чешма. Трасето и маршрутите за ходенето са достъпни за всички желаещи, без ограничение във възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора в неравностойно положение. Целта е да се популяризира здравословния начин на живот чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена физическа активност – ходенето. След края за участниците на място се организира пикник за отдих и теглене на томбола с награди.

Организатор на събитието е Българската асоциация спорт за всички, съвместно с Община Варна и Министерството на младежта и спорта.

Денят на ходенето ще бъде отбелязан във Варна за 31 пореден път, като всяка година се прави поход по различна дестинация. Досега освен до Ковшак чешма, се е ходило до Черноморец, Джанавара и други.

2023 © Варна е

Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Издънки около дърветата в града ще бъдат премахвани, ако пречат на тротоарите, съобщиха от общинската администрация
Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Извършени са проверки на фирмите, които отдават под наем електрически тротинетки и велосипеди във Варна. Това отчетоха от общинската администрация. Целта е да се регламентира паркирането им на обществени пространства. На фирмите е дадено предписание да предоставят информация за броя на превозните средства, за да може да се регламентира престоят им върху общинската собственост. Ако не се стигне до споразумение с фирмите, електрическите велосипеди и тротинетки ще бъдат принудително премахнати, предупреди кметът Благомир Коцев. 

На днешната оперативна среща на общинската администрация беше отчетено, че са възстановени спиркозаслоните в курортния комплекс Златни пясъци. От ресорната дирекция по общинска собственост докладваха, че в момента с ограничен бюджет се отстраняват нанесени щети по съоръженията. Предстои да се направи и рехабилитация на инфраструктурата около тях. 

От фирмата, която е ангажирана с почистването на отводнителните шахти, отчетоха, че 90% от тях в районите Одесос и Приморски са обработени. Наредено им беше приоритетно да проверяват състоянието на съоръженията в автомобилните подлези и други места, които, по време на обилни валежи, стават непроходими. 

По график във всички райони се извършва втора и на места вече трета коситба. Очаква се дейността да приключи до края на месец юни. Представители на районните администрации предстои да направят обход и да набележат местата, където ниските корони на дърветата пречат на водачите на автомобили, пешеходците и на сметопочистващите камиони тип „Норд“.  Работата на фирмите за косене ще бъде пренасочена и към премахване на издънките около дърветата, които правят непроходими тротоарите. В район Приморски този процес вече е започнал, около 200 широколистни дървета вече са обработени. 

2024 © Варна е