Мобилно меню

С поход край Варна: Отбелязват световния ден на ходенето на 7 октомври

Инициативата започва в 10 часа, а сборният пункт е последната спирка във Виница на автобусната линия №31
С поход край Варна: Отбелязват световния ден на ходенето на 7 октомври

Варна се включва в Световния ден на ходенето, който ще бъде отбелязан на 7-ми октомври в местността край Аладжа манастир, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна.

Сборният пункт е последната спирка във Виница на автобусната линия №31. Началният час на инициативата е 10:00, след което се предвижда пешеходен поход с водач до Ковшак чешма. Трасето и маршрутите за ходенето са достъпни за всички желаещи, без ограничение във възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора в неравностойно положение. Целта е да се популяризира здравословния начин на живот чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена физическа активност – ходенето. След края за участниците на място се организира пикник за отдих и теглене на томбола с награди.

Организатор на събитието е Българската асоциация спорт за всички, съвместно с Община Варна и Министерството на младежта и спорта.

Денят на ходенето ще бъде отбелязан във Варна за 31 пореден път, като всяка година се прави поход по различна дестинация. Досега освен до Ковшак чешма, се е ходило до Черноморец, Джанавара и други.

2023 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е