Мобилно меню

След набези на вандали: Възстановяват повреденото осветление на подлези във Варна

Вече работи осветлението в два централни подлеза, работи се върху още девет
След набези на вандали: Възстановяват повреденото осветление на подлези във Варна

Възстановява се осветлението на пешеходните подлези след нанесени щети, вследствие на вандалски прояви и откраднат кабел, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.  

Осветлението вече работи на двата централни подлеза - при Македонския дом и на бул. „Вл. Варненчик“ и на ул. „Георги Бенковски“.

Работи се по възстановяването на кабели и осветителни тела на още девет места -  на подлезите на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Патриарх Евтимий“; на бул. "Владислав Варненчик" (Районен съд); на бул. "Христо Ботев" (сп. 8-ми декември); на бул. „Република“ до Кауфланд; на бул. „Сливница“ при спирка "Тих труд"; на подлез на бул. „Владислав Варненчик“ при сп. "Родина"; на бул. „Владислав Варненчик“ при сп. "Борсата"; на бул. „Св. Св. Константин и Елена“, пред пощата в район „Вл Варненчик" и пешеходния мост над бул. „Васил Левски“ с ул. „Кап. Райчо.

За подлезите, които са най-често обект на вандализъм, при спирка „Осми декември“ и спирка „Патриарха“, се изработват предпазни решетки за осветителните тела, след което и те ще бъдат завършени.

2023 © Варна е

Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Издънки около дърветата в града ще бъдат премахвани, ако пречат на тротоарите, съобщиха от общинската администрация
Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Извършени са проверки на фирмите, които отдават под наем електрически тротинетки и велосипеди във Варна. Това отчетоха от общинската администрация. Целта е да се регламентира паркирането им на обществени пространства. На фирмите е дадено предписание да предоставят информация за броя на превозните средства, за да може да се регламентира престоят им върху общинската собственост. Ако не се стигне до споразумение с фирмите, електрическите велосипеди и тротинетки ще бъдат принудително премахнати, предупреди кметът Благомир Коцев. 

На днешната оперативна среща на общинската администрация беше отчетено, че са възстановени спиркозаслоните в курортния комплекс Златни пясъци. От ресорната дирекция по общинска собственост докладваха, че в момента с ограничен бюджет се отстраняват нанесени щети по съоръженията. Предстои да се направи и рехабилитация на инфраструктурата около тях. 

От фирмата, която е ангажирана с почистването на отводнителните шахти, отчетоха, че 90% от тях в районите Одесос и Приморски са обработени. Наредено им беше приоритетно да проверяват състоянието на съоръженията в автомобилните подлези и други места, които, по време на обилни валежи, стават непроходими. 

По график във всички райони се извършва втора и на места вече трета коситба. Очаква се дейността да приключи до края на месец юни. Представители на районните администрации предстои да направят обход и да набележат местата, където ниските корони на дърветата пречат на водачите на автомобили, пешеходците и на сметопочистващите камиони тип „Норд“.  Работата на фирмите за косене ще бъде пренасочена и към премахване на издънките около дърветата, които правят непроходими тротоарите. В район Приморски този процес вече е започнал, около 200 широколистни дървета вече са обработени. 

2024 © Варна е