Мобилно меню

Следят с видеонаблюдение изхвърлянето на смет във Варна

Целта е борба с микросметищата около контейнерите и големите незаконни сметища
Следят с видеонаблюдение изхвърлянето на смет във Варна

На 16 критични точки в града ще бъде монтирано експериментално видеонаблюдение. Тава ще бъде първата стъпка за тестване на нова система за борба с микросметищата около контейнерите и големите незаконни сметища. Ако тази система работи добре, ще бъде приложена и на други критични места. Това съобщи в интервю за Радио Варна кметът на Варна Благомир Коцев

Той допълни, че за предотвратяване на замърсяването основна роля имат еколозите към районните кметства. Това са 49 служители, които трябва ежедневно да обхождат районите и своевременно да подават сигнали за нарушения.
 
В началото на следващата седмица ще се проведе официална среща с представители на фирмата, ангажирана със сметопочистването и сметоизвозването. Решение на проблема може да се търси в по-добрия синхрон между общината и фирмата, убеден е Коцев.

2024 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е