Мобилно меню

Следят с видеонаблюдение изхвърлянето на смет във Варна

Целта е борба с микросметищата около контейнерите и големите незаконни сметища
Следят с видеонаблюдение изхвърлянето на смет във Варна

На 16 критични точки в града ще бъде монтирано експериментално видеонаблюдение. Тава ще бъде първата стъпка за тестване на нова система за борба с микросметищата около контейнерите и големите незаконни сметища. Ако тази система работи добре, ще бъде приложена и на други критични места. Това съобщи в интервю за Радио Варна кметът на Варна Благомир Коцев

Той допълни, че за предотвратяване на замърсяването основна роля имат еколозите към районните кметства. Това са 49 служители, които трябва ежедневно да обхождат районите и своевременно да подават сигнали за нарушения.
 
В началото на следващата седмица ще се проведе официална среща с представители на фирмата, ангажирана със сметопочистването и сметоизвозването. Решение на проблема може да се търси в по-добрия синхрон между общината и фирмата, убеден е Коцев.

2024 © Варна е

Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Издънки около дърветата в града ще бъдат премахвани, ако пречат на тротоарите, съобщиха от общинската администрация
Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Извършени са проверки на фирмите, които отдават под наем електрически тротинетки и велосипеди във Варна. Това отчетоха от общинската администрация. Целта е да се регламентира паркирането им на обществени пространства. На фирмите е дадено предписание да предоставят информация за броя на превозните средства, за да може да се регламентира престоят им върху общинската собственост. Ако не се стигне до споразумение с фирмите, електрическите велосипеди и тротинетки ще бъдат принудително премахнати, предупреди кметът Благомир Коцев. 

На днешната оперативна среща на общинската администрация беше отчетено, че са възстановени спиркозаслоните в курортния комплекс Златни пясъци. От ресорната дирекция по общинска собственост докладваха, че в момента с ограничен бюджет се отстраняват нанесени щети по съоръженията. Предстои да се направи и рехабилитация на инфраструктурата около тях. 

От фирмата, която е ангажирана с почистването на отводнителните шахти, отчетоха, че 90% от тях в районите Одесос и Приморски са обработени. Наредено им беше приоритетно да проверяват състоянието на съоръженията в автомобилните подлези и други места, които, по време на обилни валежи, стават непроходими. 

По график във всички райони се извършва втора и на места вече трета коситба. Очаква се дейността да приключи до края на месец юни. Представители на районните администрации предстои да направят обход и да набележат местата, където ниските корони на дърветата пречат на водачите на автомобили, пешеходците и на сметопочистващите камиони тип „Норд“.  Работата на фирмите за косене ще бъде пренасочена и към премахване на издънките около дърветата, които правят непроходими тротоарите. В район Приморски този процес вече е започнал, около 200 широколистни дървета вече са обработени. 

2024 © Варна е