Мобилно меню

Социални помощи за 115 варненци отпуска Общината

Те ще са на обща стойност 33 900 лв.
Социални помощи за 115 варненци отпуска Общината

Община Варна ще предостави еднократни социални помощи на 115 души, реши с пълно единодушие ресорната комисия към местния парламент.

Подпомагането варира между 250 и 350 лева и се предоставя за покриване на инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности. За целта от общинския бюджет ще бъдат отпуснати общо 33 900 лв.

Петима варненци получиха отказ за подпомагане. Причината е, че те или са получили еднократна помощ от общината през настоящата календарна година, или доходите им надвишават линията на бедност.

С днешното решение броят на хората с одобрени социални помощи от началото на годината става 340, а гласуваните средства – 89 450 лева. По това перо до края на 2023 г. остават 151 000 лв.

Преди да бъдат отпуснати сумите, е необходимо одобрението и на Общинския съвет.

2023 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е