Мобилно меню

Традиционна кампания за продажба на коледни дръвчета стартират горските стопанства

Коледните елхи, предлагани от ДГС - Варна са на цена 20 лева
Традиционна кампания за продажба на коледни дръвчета стартират горските стопанства

Шест териториални поделения от Североизточното държавно предприятие ще предлагат коледни дръвчета на гражданите през следващите дни.

20 отсечени елхи от вида обикновена ела са приготвили горските от ДГС - Варна. Цената им е 20 лева.

Ловното стопанство в Тервел ще предложи 10 отсечени дръвчета смърч, като единичната цена е 13 лева.

Общо 85 дръвчета са подготвили от ДГС - Шумен, като 45 от тях са със закрити корени. Тяхната цена ще бъде 16-31 лева за бройка, а на отсечените ще е 15-20 лева. Всеки може да получи желаното дръвче от разсадника на стопанството в село Салманово. 

Обикновена ела, смърч и черен бор предлагат от стопанството във Велики Преслав. Очаква се да бъдат добити 300 дръвчета, като цената ще варира от 13 до 30 лева. 

Традиционно ДГС - Върбица добива голям брой дръвчета, като тази година отсечените ще бъдат 350, а тези със закрити корени ще са 60. И едните и другите ще бъдат на цени от 12 до 27 лева. 

150 ще са контейнерните фиданки, които ще осигурят от ДГС - Търговище, като те ще са за 23-40 лева. Към тях от ръководството на стопанството са решили да добавят 40 отсечени дръвчета за 25-35 лева от видовете черен бор, ела и дугласка.

2023 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е