Мобилно меню

Три месеца след Коледа: Демонтират коледната украса във Варна

Имаше предложения да я съчетаем с великденската, коментира председателят на общинския съвет
Три месеца след Коледа: Демонтират коледната украса във Варна

С пълна пара продължава вече втори ден демонтирането на коледната украса във Варна, което започна на Първа пролет, 3 месеца след като посрещнахме Рождество Христово. В центъра на града коледната украса бе преплетена с пролетна, като на много места може да се видят коледни елементи в непосредствена близост до декоративни кокичета и щъркели. 

"Видимо спешна задача е да се махне коледната украса, макар че имаше предложения да я съчетаем с великденската", коментира в ефира на Радио Варна председателят на Варненския общински съвет Христо Димитров. Той определи демонтирането на коледната украса на Варна като една от най-спешните задачи за разрешаване в града. 

„Това, което е най-видно, трябва час по-скоро да бъде подредено и хората да забележат това. Видимо спешна задача е да се махне коледната украса", отбеляза той на 16 март. 

В края на февруари кметът Благомир Коцев хвърли вината за необичайно дългия престой на коледната украса в морската столица, върху предишната власт, макар, че подобен проблем не е наблюдаван през изминалите години във Варна. По думите на Коцев в обявената обществена поръчка не е предвидена дейност за демонтаж. 

По една или друга причина, варненци тъкмо привикнаха с целогодишната коледна украса, и тя вече се премахва. Остават само 7-8 месеца до новото ѝ поставяне. 

2024 © Варна е

Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоя кметът Благомир Коцев
Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна ще започне на 27 май, съобщават от пресцентъра на общината. Възстановяването на пътната настилка ще започне от най-критичните участъци. Целта е заложените в бюджета средства да се изразходват прецизно и то за най-належащите места.  

Списъците с улици за рехабилитация са изготвени от районните кметства. Те са избрани след проверки на място, както и по сигнали на граждани. Няма да се запълват дупки в уличната инфраструктура, където има ВиК аварии и асфалтовата настилка сляга. За тези участъци съвместно с ВиК ще се търсят по-дългосрочни решения, обясниха експерти от общината.   

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоява кметът Благомир Коцев. Предстои да се изработи карта с конкретни точки, където може да се поставят стоянки за паркирането им. 

Продължава косенето във всички райони на общината, докладваха от районните кметства. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път. Приключва зацветяването до Слънчевия часовник и централната алея в Морската градина, обясниха от общинското предприятие, което поддържа парка. След косенето, обществените площи задължително се обработват против кърлежи. 

Община Варна подготвя и информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци. Тя ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване. Трябва да има засилен контрол около съдовете за събиране на отпадъци както за фирми, така и за граждани.

2024 © Варна е