Мобилно меню

Варна с нова автогара до Коледа, на мястото на старата - търговски център

Ще бъде подменена изцяло настилката, 12 ще са секторите за пристигащи и 4 за заминаващи
Варна с нова автогара до Коледа, на мястото на старата - търговски център
1121

Започна реконструкцията на автогарата във Варна. Новата сграда трябва да е готова до Коледа. Предвижда се и цялостна рехабилитация на настилката и маркировката. Ще бъдат обособени 12 сектора "Заминаващи" и 4 "Пристигащи" и общо 30 паркоместа за автобуси. 

Модерната и съвременна сграда ще бъде издигната до сега съществуващата. Едва след това старата сграда ще бъде съборена и на нейно място ще бъде построен търговски център, който няма да засегне полезната площ на автогарата, увери в интервю за радио Варна директорът на Авторага - Варна Веселин Михайлов.

Той аргументира необходимостта от промяна, като изтъкна факта, че старата сграда е строена през 1971 година, когато пътникопотокът е бил много по-голям. В момента той е намалял значително, основно поради конкуренцията на вътрешните самолетни полети, които гарантират по-голям комфорт и бързина на придвижването.

Директорът на Автогара Варна отбеляза също, че транспортна държавна политика няма, поради което автогарата не е превозвач, а единствено има ангажимент да осигурява пристигане, изпращане и преминаване на автобуси на частни превозвачи.

"Автобусът трябва 15 минути след пристигане и 15 минути преди тръгване да престои на сектора за слизане и качване и да напусне терена на автогарата. Не сме длъжни да осигурим паркинг на фирмите превозвачи."

Михайлов увери, че преди започване на строителните дейности на територията на автогарата са извършени необходимите проучвания, които гарантират сигурност, безопасност и устойчивост на ремонта. Новата сграда е проектирана с височина 6 метра, а офисите в нея ще са триметрови.

2023 © Варна е / снимки: Иво Спасов

Увеличават средствата за чистота във Варна

С предложените промени бюджетът в сферата трябва да достигне 51,5 млн. лева
Увеличават средствата за чистота във Варна

С 4 500 000 лева ще бъдат увеличени средствата за почистване във Варна. Комисията по финанси и бюджет одобри актуализация на план-сметка "Чистота", като окончателно решение ще вземе Общинският съвет при своето следващо заседание.

С промените бюджетът за чистота става 51,5 млн. лева. Най-голямо увеличение се предвижда на средствата за почистване и поддържане на чистотата на местата, предназначени за обществено ползване. През летния туристически сезон е необходимо да бъдат зачестени дейностите, свързани с ръчно и механизирано почистване на уличните платна, спирките, площадите, пешеходните зони, детските и спортните площадки, беше изтъкнато по време на заседанието. За тази цел съветниците дадоха съгласието си средствата да бъдат увеличени от 6,6 млн. лв. на малко над 8,57 млн. лева.

Допълнителни 2 млн. лева ще бъдат осигурени за изграждане на Клетка 2 на Регионалното депо за неопасни отпадъци на общините Варна, Аксаково и Белослав. Актуализация ще се направи и на средствата за текущо почистване и поддържане на отводните канали и дерета, като в бюджета са заложени още 350 хил. лева. Заложени са и допълнителни 140 хил. лева за изпълнение на стар договор за зимно поддържане на пътища, улици и булеварди.

Средствата за актуализация на планираните разходи ще бъдат осигурени от бюджета. Към средата на годината е отчетено преизпълнение на приходите от местни данъци и такси, като се очаква тази тенденция да се запази, отбелязват от пресцентъра на варненския общински съвет.

На днешното заседание на финансовата комисия към местния парламент стана ясно също, че Варна има 31 одобрени проекта за саниране със средства по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I" в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. В 10 от сградите има обекти, които са собственост на Община Варна, и за успешната реализация на предложенията е необходимо съфинансиране в размер до 1,862 млн. лева с ДДС. Членовете на комисията дадоха съгласието си за осигуряване на средствата, които ще бъдат заложени в общинските бюджети за следващите две години.

2024 © Варна е