Мобилно меню

Варна с нова автогара до Коледа, на мястото на старата - търговски център

Ще бъде подменена изцяло настилката, 12 ще са секторите за пристигащи и 4 за заминаващи
Варна с нова автогара до Коледа, на мястото на старата - търговски център
341

Започна реконструкцията на автогарата във Варна. Новата сграда трябва да е готова до Коледа. Предвижда се и цялостна рехабилитация на настилката и маркировката. Ще бъдат обособени 12 сектора "Заминаващи" и 4 "Пристигащи" и общо 30 паркоместа за автобуси. 

Модерната и съвременна сграда ще бъде издигната до сега съществуващата. Едва след това старата сграда ще бъде съборена и на нейно място ще бъде построен търговски център, който няма да засегне полезната площ на автогарата, увери в интервю за радио Варна директорът на Авторага - Варна Веселин Михайлов.

Той аргументира необходимостта от промяна, като изтъкна факта, че старата сграда е строена през 1971 година, когато пътникопотокът е бил много по-голям. В момента той е намалял значително, основно поради конкуренцията на вътрешните самолетни полети, които гарантират по-голям комфорт и бързина на придвижването.

Директорът на Автогара Варна отбеляза също, че транспортна държавна политика няма, поради което автогарата не е превозвач, а единствено има ангажимент да осигурява пристигане, изпращане и преминаване на автобуси на частни превозвачи.

"Автобусът трябва 15 минути след пристигане и 15 минути преди тръгване да престои на сектора за слизане и качване и да напусне терена на автогарата. Не сме длъжни да осигурим паркинг на фирмите превозвачи."

Михайлов увери, че преди започване на строителните дейности на територията на автогарата са извършени необходимите проучвания, които гарантират сигурност, безопасност и устойчивост на ремонта. Новата сграда е проектирана с височина 6 метра, а офисите в нея ще са триметрови.

2023 © Варна е / снимки: Иво Спасов

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
36

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна