Мобилно меню

Варненци се преклониха пред паметта на Капитан Петко войвода

Венци и цветя бяха положени пред гроба на героя, по повод 123 години от неговата смърт
Варненци се преклониха пред паметта на Капитан Петко войвода
53

123 години от смъртта на Капитан Петко войвода бяха почетени във Варна със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя пред гроба на героя. Общоградското поклонение беше организирано от Тракийско дружество "Капитан Петко войвода", със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненска и Великопреславска Света митрополия, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България.

В церемонията се включи и представителният духов оркестър и почетен караул от Военноморските сили, чийто строй беше приет от командира на флота контраадмирал Кирил Михайлов.

Пред гроба на Капитан Петко войвода се преклониха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Марио Смърков, районни кметове, командири на военни формирования от гарнизон Варна, представители на тракийски дружества, на военно-родолюбиви и патриотични съюзи и организации, много ученици, граждани и гости на града.

Родственици на Капитан Петко поднесоха пръст от родното му място на гроба. Слово произнесе Румяна Вълчева, председател на Тракийско дружество "Капитан Петко Войвода".

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
21

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна