Мобилно меню

Варненските ученици се връщат в клас във вторник

Продължават да се възстановяват щетите от ураганния вятър, бедственото положение в общината остава в сила, обяви кметът
Варненските ученици се връщат в клас във вторник

 

"Ситуацията във Варна се нормализира и ритъмът на живот в града се подобрява. Аварийно-възстановителните дейности продължават, поради което бедственото положение остава в сила." 

Това обяви кметът Благомир Коцев след последното заседание на Антикризисния щаб.

Той съобщи също, че от утре - 21 ноември, се възстановява редовният присъствен режим на обучение в училищата. Изключение правят училищата ОУ „Васил Друмев“, Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн,  I ОУ „Свети княз Борис I“ и ОУ „Константин Арабаджиев“, където все още се извършват аварийно-ремонтни действия. Там режимът на дистанционно обучение ще продължи до сряда включително.

Детските ясли и градини продължават да работят в нормален режим.

Според Коцев разчистването на листната маса и отстраняването на опасните клони и дървета се открояват като основни предизвикателства. По думите му най-засегнат е район „Приморски“, където все още има затруднения в почистването и извозването на растителните отпадъци вследствие от бурята.

Бюрото по труда е в готовност да предостави работна сила от 30 продължително безработни лица за участие в аварийно-възстановителните дейности. Редом с това са ангажирани доброволци от различни ведомства.

Обсъждат се решения за въвличане на по-голям обем технически екипи и специализирана техника, които да ускорят процеса на възстановяване.

2023 © Варна е

98 отдалечени населени места в Североизточна България остава без ток

Дъждът и преминаването през земеделски земи затрудняват работата на аварийните екипи на енергото
98 отдалечени населени места в Североизточна България остава без ток

Над 600 служителя на ЕРП Север продължават да работят по остраняването на авариите по електроразпределителната мрежа, предизвикани от тежката метеорологична обстановка през уикенда. До извънредната ситуация се стигна след рязкото влошаване на времето в неделя, когато силен снеговалеж в комбинация с ураганен вятър причиниха скъсване на множество въздушни електропроводи и пречупване на стълбове по мрежата на ЕРП Север. Поради големия брой аварирали съоръжения компанията мобилизира допълнителни екипи, но затворените пътища и преминаването през земеделски земи до много отдалечени населени места продължават да възпрепятстват достъпа на служителите на ЕРП Север до повредените участъци.

През последните две денонощия аварийните групи отстраниха аварии в над 700 населени места в Североизточна България, съобщават от ЕНЕРГО ПРО. Към 17 часа на 28 ноември без електрозахранване остават 98 отдалечени населени места, засегнати са 16 000 клиенти. Дъждът, който заваля през последните часове допълнително ще затрудни дейността на екипите на ЕРП Север, които ще продължат работа до пълното отстраняване на всички аварии по мрежата в Североизточна България.

Актуална информация за населени места с клиенти без електрозахранване можете да намерите на https://www.energo-pro.bg/bg/novini/naseleni-mesta-bez-elektrozahranvane.

За единични адреси без електрозахранване на ниско напрежение клиентите на ЕРП Север могат да подават сигнали на телефони 0700 359 10, 0700 161 61 и 0897 006601.

2023 © Варна е / снимка: Енерго-Про