Мобилно меню

Връчиха отличие „За граждански принос“ на командира и екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“

Годишните награди на клуб "Отворено общество" се присъждат за значими постижения в социалния и обществен живот
Връчиха отличие „За граждански принос“ на командира и екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“

Годишните награди на клуб "Отворено общество" във Варна, които се присъждат за значими постижения в сферите на социалния и обществен живот, бяха раздадени на церемония във Фестивалния и конгресен център. Гост на тържеството беше кметът Иван Портних. По традиция отличията бяха връчени от председателя на клуба Свилен Спасов.

Голямата награда „За граждански принос“  бе присъдена на командира на Военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". Корабът осъществи първото плаване на български военен кораб до ледения континент Антарктида.

„Отличие на победителя“ заслужиха двама възпитаници на МГ “Д-р Петър Берон“ във Варна. Единият от наградените е Деян Хаджи-Манич, който е носител на редица почетни отличия, медали и награди от международни и национални състезания в областта на математиката, информатиката, проектирането. Абитуриентът Даниел Димитров, също с престижни отличия, е шампион от международни олимпиади по география в различни точки по света, победител в национални и европейски конкурси, награждаван за постижения в науката.

Носител на наградата „За принос в областта на медицината и здравеопазването“  стана доц. д-р Александър Златаров - специалист-хирург в Първа клиника по хирургия в УМБАЛ „Св. Марина" -Варна. Основните му интереси и професионално развитие са в областта на лапароскопската и роботизирана хирургия, утвърждава в лечебния метод използването на последната генерация робот Da Vinci.

Наградата „Море“ тази година е за журналиста Валери Великов - автор и водещ на предаването „Море и бряг“ в Радио Варна. Отличието „За постижения в областта на културата на град Варна“ заслужи актрисата Христина Джурова, от Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Тя има 9 роли в представления на театъра, а една от тях - Констанца Вебер в „Амадеус“ ѝ донесе и престижната награда ИКАР за поддържаща роля.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е