Мобилно меню

Във Варна отбелязаха Деня на храбростта

Стотици варненци се включиха в честването на Празника на Българската армия
Във Варна отбелязаха Деня на храбростта
43

По традиция във Варна на Гергьовден отбелязаха Деня на храбростта, който е и празник на Българската армия. В тържествените чествания си включиха областният управител Марио Смърков, кметът Иван Портних, представители на общинския съвет и община Варна, както и стотици граждани. Церемонията започна точно в 10:30 часа на пл. "Св. Св. Кирил и Методий", пред катедралния храм "Св. Успение Богородично".

Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров прие строя на представителните части и техните бойни знамена от Варненския гарнизон.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и благослови бойните знамена.

След края на ритуала, Представителният духов оркестър на Военноморските сили и блокът от курсанти на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" поведоха шествие до паметника на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година, където беше отслужена заупокойна молитва и с военен ритуал бяха положени венци и цветя.

Организатор на празничното честване на Деня на храбростта във Варна са Военноморските сили на Република България.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, Пресцентър ВМС

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
37

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна