Мобилно меню

Яна Маринова заслужи награда за Най-добра актриса от престижен фестивал в Италия

Признанието от Castelli Romani International Film Festival е за ролята на Яна Маринова от филма "Игра на доверие"
Яна Маринова заслужи награда за Най-добра актриса от престижен фестивал в Италия

Отличие за Най-добра актриса в главна женска роля получи Яна Маринова от престижния италиански филмов фестивал Castelli Romani International Film Festival. Признанието е за участието ѝ във филма "Игра на доверие". Тя подели наградата в категорията с хърватската актриса Яне Александър, отличена за филма "Молитва за Юда". 

Новината сподели самата Яна Маринова в социалните мрежи, като изтъкна, че по време на фестивала е имала възможност да разговаря с легендарния Франко Неро. 

"Благодаря на Тошко Гяуров и IFF Love is Folly / МФФ Любовта е Лудост за моралната подкрепа! Благодаря на всички ви, които ми стискахте палци и ми изпратихте топли думи! Щастлива съм!", написа още Яна Маринова в официалната си страница във Фейсбук. 

Актрисата благодари също на директора на български културен институт в Рим Жана Яковлева и на гостите от българското посолство там, които уважиха прожекцията на филма "Игра на Доверие" на Castelli Romani International Film Festival. 

"Благодаря за усмивките, подкрепата и сълзите в очите ви след филма. Благодаря ви за този скъп спомен - кукла в традиционна българска носия! Благодаря от сърце на организаторите за вниманието и топлото посрещане, които ни оказаха!", допълва Яна Маринова. 

Филмът "Игра на доверие" може да бъде гледан по HBO MAX в България и още 8 държави - Сърбия, Северна Македония, Хърватска, Босна, Херцеговина, Черна гора, Словения и Албания, а за всички останали държави филмът е достъпен в Neterra TV PLUS.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Трудности се срещат във всички райони на града предвид нарасналите нужди от паркоместа
Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Община Варна ще засили проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите. Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев. По думите на граждани чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион "Спартак", по протежението на бул. "В. Левски". Те поискаха при възможност велоалеята да бъде отделена с делиниатори или да бъде маркирана в цвят. От администрацията посочиха, че "Общинска полиция" и сега контролира отсечката, но въпреки това там често се наблюдават нарушения.  

Други граждани поискаха ул. "Д-р Стоян Златаров" да стане еднопосочна и живущите да имат възможност да паркират в едната лента на пътното платно. Недостигът на паркоместа се е усетил, след като два нови парцела по улицата се застрояват. Идеята е да се промени статутът на улицата, а движението по съседната да е в обратна посока. От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" поеха ангажимент, да прегледат точните габарити на платното, както и да изследват интензитета на движение на автомобили. След това  ще се организира работна среща, в която ще се поканят заинтересованите лица и ще се предложат решения.

По време на приемния ден беше повдигнат и въпросът за свободния достъп на граждани до стадиона в близост до спортен комплекс "Локомотив", както и за неправилното паркиране около него. По случая общинското предприятие "Спорт Варна" ще направи проверка.  

Живущи на ул. "Васил Петлешков" в район "Приморски" поискаха да бъдат изградени нови 20 паркоместа, предвид нарасналите нужди на района. По думите им те са били заложени при ремонтни дейности там, но не са били реализирани. Общински експерти ще направят проверка на място, за да преценят дали да се изградят паркоместа на тревна фуга. Успоредно с това ще се търсят и възможности за финансиране, тъй като средствата по проекта са изчерпани. От ресорната дирекция се ангажираха още да съдействат за изграждането на изкуствени неравности по улицата с цел да се ограничи скоростта на преминаване на автомобилите.

Собственици на имоти в местност "Карантината" изложиха аргументите си против строеж на голяма жилищна сграда в района. Те се притесняват, че може да бъде издадено разрешение за строеж без необходимата екологична оценка, а по думите им имотът попада в "Натура 2000". Подали сме сигнали до всички заинтересовани институции, посочиха гражданите. От общинската администрация поискаха да се запознаят с изходните данни по случая и да потърсят становище на "Геозащита" и други институции.

Живущи в района на ул. "Топола" и ул. "Чинар" се жалваха, че вече 10 години живеят на улица, която е неасфалтирана. По силата на тристранен договор от 2015 г. между инвеститора, Община Варна и фирмата – изпълнител, строителят е трябвало да асфалтира улицата, но не е изпълнил ангажимента си. Община Варна ще направи проверка по случая. Със съдействието и на районното кметство „Младост“ ще се търсят варианти да се направи текущ ремонт или да се потърсят възможности за цялостно изграждане.

2024 © Варна е