Мобилно меню

"Ястребите на Румъния" готови за атрактивно шоу за празника на Варна

Топ пилотите от националния отбор по въздушна акробатика на северната ни съседка бяха приветствани от кмета Портних
"Ястребите на Румъния" готови за атрактивно шоу за празника на Варна

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с пилотите от националния отбор по въздушна акробатика "Ястребите на Румъния" – Джордже Ротару, Теодор Мунтеану, Йжан Урсу, Ференц Лазло, Валентин Кавал, Андреа Банесару, Петре Глонтару, Йон Дину, Александру Паун, Арександру Негулеску, Андрей Раскол, Константин Йордаче.

"За мен е чест и удоволствие да поздравя нашите приятели, които ще се включат с едно невероятно шоу за празника на Варна. Това са едни от най-добрите пилоти на Румъния, които ще ни зарадват с виртуозни изпълнения над Варненския залив. Да се надяваме, че времето ще е с нас и метеорологичните условия ще са добри", каза кметът.

„Много се радвам, че целият отбор е днес тук. Това е началото на едно добро партньорство и за бъдещи представления", посочи Георги Ротару, един от най-опитните летци на Румъния и председател на столетния "Аероклуб Румъния". Той посочи, че акробатичният отбор разполага с над 180 самолета и в него се подготвят над 3000 младежи. Отборът е спечелил европейския шампионат, а сега се подготвя за световно първенство.

Въздушната демонстрация във Варна ще бъде с пет самолета "Extra 300" в празничния 15-и август около 19 часа. Тя ще се наблюдава най-добре от района на Морската гара. Петте самолета ще започнат изпълнението си заедно, след което е предвидено соло изпълнение на един, а останалите четири ще присъединят към него с лупинги. След това всеки пилот ще направи индивидуално издигане, за да демонстрира маневрената сила на летателната си машина. Височината  ще бъде между 100 и 1200 метра, а скоростта - между 100 и 400 км в час. Между самите самолети ще има 3 метра дистанция. Въздушното шоу ще се проведе само при благоприятни метеорологични условия. Ако се наложи да бъде отложена, е предвидена резервна дата 16 август със същия начален час, обясниха пилотите.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е