Мобилно меню

За 11 път: Фестивалът на хвърчилата предлага пъстро шоу в небето над Варна

Събитието ще е на 26 и 27 август на Аспаруховия плаж
За 11 път: Фестивалът на хвърчилата предлага пъстро шоу в небето над Варна

Едно от най-очакваните събития във Варна през лятото безспорно е фестивалът на хвърчилата. През тази година, за 11 път, международното събитие, определяно като "грандиозния празник на свободния полет" ще гостува на Аспаруховия плаж в морската столица, на 26 и 27 август.

Фестивалът на хвърчилата ще обходи цялото наше черноморско крайбрежие, следвайки полетния път на птиците "Виа понтика", а програмата включва еднодневни и двудневни демонстрации на 8 локации по морето. Пъстрото събитие се утвърди като красива традиция и празник, привличащ многохилядна публика години наред.

„Основен акцент на събитието са демонстрациите на международните кайт клубове и въздушните артисти във Варна на 26 и 27 август. Те ще представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват  талантите си и се забавляват. От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други. За първи път десет въздушни артисти ще покажат майсторско управление на спортни хвърчила в синхрон с музика – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от сценична програма, приятна музика и други забавления за малки и големи, като сред звездите на сцената ще бъдат Искрен Пецов, Теди Генев и др.“ – разказва Юри Георгиев, организатор на фестивала.

Атрактивното събитие всяка година се ангажира и със значими послания, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и др.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

ВЕЛЕКА КАЙТ И ДЖАЗ ФЕСТ (19 - 20 август) Палж Велека е един от най-красивите диви плажове у нас и първа спирка на фестивала „По пътя на птиците“. Там, където морето се среща с магическата Странджа планина, ще оцветим небето с хвърчила като се присъединим към четвъртото издание на "Велека кайт и джаз фест". Разбира се, ще звучи подбрана музика, ще се леят истинска бира, коктейли и вълни.

ВАРВАРА (21 август) Голямото дневно пускане на хвърчила продължава  в местността „Кривото дърво“, с.Варвара. Ще летим благодарение на нашите приятели – въздушни артисти и  пилоти на хвърчила с любезното съдействие на кметство Варвара!

ПРИМОРСКО – музика и хвърчила (22 август) Множество хвърчила ще изпъстрят хубавия и просторен плаж на юг от Приморско – ММЦ.

ВАРНА – акцентът на фестивала (26 -27 август) Голямо шоу на 26 август с демонстрации на обемни и спортни хвърчила, нощни полети, полети с балон на „Ремакс“, сценични изяви на детски творчески състави и известни наши изпълнители; Огромните хвърчила на Аспаруховия плаж ще се реят на фона на морската ни столица Варна с нейното пристанище, корабите, сърфовете и платноходите и на 27 август, когато двудневната програма продължава с музика и демонстрации на майсторски полети. Програмата във Варна се осъществява благодарение на отдел Култура, Община Варна.

ШКОРПИЛОВЦИ север (29 август) За първи път тази година в рамките на фестивала демонстрации ще има на един от най-красивите и запазени плажове по северното ни Черноморие – този при Шкорпиловци, на юг от устието на р. Камчия, с подкрепата на Кметство Шкорпиловци.

АЛБЕНА (30 август) – пъстрота, елегантност Демонстрации на обемни и спортни хвърчила от въздушни артисти, представители на Турция, Гърция, Естония и Германия и България.

ТОПОЛА СКАЙ (31 август) Демонстрации на обемни и спортни хвърчила от въздушни артисти, представители на Турция, Гърция, Естония и Германия и България.

ШАБЛА (02 – 03 септември) Хвърчила и птици ще летят над  Малкото море – едно прекрасно място южно от фара на Шабла. Тук ще присъстват най-много чуждестранни въздушни артисти, представители на Турция, Гърция, Естония и Германия. Ще има и сцена с представления на детски театрални и музикални състави и артистични формации от района, както и щандове с местна земеделска продукция и сувенири. Акцент на програмата през първия фестивален ден ще бъдат изпълненията на Мери Бойс Бенд, Фара Бенд и Пламена Костова и приятели.

2023 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е