Мобилно меню

За първи път: Щъркели свиха гнездо във Варненския зоопарк

В зоологическата градина се появиха първите бебета за тази година - камерунски козлета и муфлони
За първи път: Щъркели свиха гнездо във Варненския зоопарк

От екипа на Варненския зоопарк обявиха радостна новина от официалната си страница в социалните мрежи. За първи път на територията на зоологическата градина двойка щъркели по естествен начин е свила гнездо - сламка по сламка.

"С интерес наблюдаваме младата двойка как неотлъчно пази своя нов дом"

На бял свят се появиха и първите бебета във варненския зоопарк за 2023 година. Малките са от семействата на камерунските кози и муфлоните.

Продължава и кампанията за осиновяване, реализирана от зоологическата градина във Варна. Припомняме, че ако се включите в нея, не означава, че ще си отведете избраното животно вкъщи, а ще поемете грижата за него и ще имате възможност да му се порадвате когато посетите зоопарка. За осиновяване във варненската зоологическа градина се предлагат не само бебета, но и някои от възрастните животни, които все още си нямат благодетел. В специални случаи осиновителите имат право и да изберат име на питомеца в зоопарка, за чието обгрижване са решили да помогнат.

Припомняме, че тече ремонтът в сектор хищници на зоологическата градина във Варна, поради което новоприютената в края на миналата година двойка леопарди все още може да бъде видяна само онлайн.

От зоопарка в морския град съобщават и за интересен гост, който са приютили в края на зимата и началото на пролетта в езерото, което се намира в центъра на зоологическата градина.

"Голямата и непокрита площ на нашите езера често представлява интерес за мигриращи диви птици. В случая това беше Зимно бърне (Anas crecca). Красивият мъжки се засели при нас през зимния период и остана няколко месеца до началото на пролетната си миграция. Може би някои от вас са успели да го видят тактично сгушен в растителността на едно от езерата или пък нежно придружаващ една от женските ни зеленоглави патици"

Зимните бърнета са сред най-малките патици, които се срещат у нас. "Изграждането и поддържането на подходящи влажни зони може да повлияе позитивно на опазването и защитата на много видове животни. По този начин човека може да предостави подходящи местообитания за дивите видове, където те да се размножават и обитават", припомнят от зоологическата градина във Варна.

2023 © Варна е

Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Трудности се срещат във всички райони на града предвид нарасналите нужди от паркоместа
Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Община Варна ще засили проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите. Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев. По думите на граждани чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион "Спартак", по протежението на бул. "В. Левски". Те поискаха при възможност велоалеята да бъде отделена с делиниатори или да бъде маркирана в цвят. От администрацията посочиха, че "Общинска полиция" и сега контролира отсечката, но въпреки това там често се наблюдават нарушения.  

Други граждани поискаха ул. "Д-р Стоян Златаров" да стане еднопосочна и живущите да имат възможност да паркират в едната лента на пътното платно. Недостигът на паркоместа се е усетил, след като два нови парцела по улицата се застрояват. Идеята е да се промени статутът на улицата, а движението по съседната да е в обратна посока. От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" поеха ангажимент, да прегледат точните габарити на платното, както и да изследват интензитета на движение на автомобили. След това  ще се организира работна среща, в която ще се поканят заинтересованите лица и ще се предложат решения.

По време на приемния ден беше повдигнат и въпросът за свободния достъп на граждани до стадиона в близост до спортен комплекс "Локомотив", както и за неправилното паркиране около него. По случая общинското предприятие "Спорт Варна" ще направи проверка.  

Живущи на ул. "Васил Петлешков" в район "Приморски" поискаха да бъдат изградени нови 20 паркоместа, предвид нарасналите нужди на района. По думите им те са били заложени при ремонтни дейности там, но не са били реализирани. Общински експерти ще направят проверка на място, за да преценят дали да се изградят паркоместа на тревна фуга. Успоредно с това ще се търсят и възможности за финансиране, тъй като средствата по проекта са изчерпани. От ресорната дирекция се ангажираха още да съдействат за изграждането на изкуствени неравности по улицата с цел да се ограничи скоростта на преминаване на автомобилите.

Собственици на имоти в местност "Карантината" изложиха аргументите си против строеж на голяма жилищна сграда в района. Те се притесняват, че може да бъде издадено разрешение за строеж без необходимата екологична оценка, а по думите им имотът попада в "Натура 2000". Подали сме сигнали до всички заинтересовани институции, посочиха гражданите. От общинската администрация поискаха да се запознаят с изходните данни по случая и да потърсят становище на "Геозащита" и други институции.

Живущи в района на ул. "Топола" и ул. "Чинар" се жалваха, че вече 10 години живеят на улица, която е неасфалтирана. По силата на тристранен договор от 2015 г. между инвеститора, Община Варна и фирмата – изпълнител, строителят е трябвало да асфалтира улицата, но не е изпълнил ангажимента си. Община Варна ще направи проверка по случая. Със съдействието и на районното кметство „Младост“ ще се търсят варианти да се направи текущ ремонт или да се потърсят възможности за цялостно изграждане.

2024 © Варна е