Мобилно меню

За първи път: Варненец застава начело на ИАРА

Новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“ е д-р Николай Георгиев
За първи път: Варненец застава начело на ИАРА

Д-р Николай Георгиев е новият изпълнителен директор на ИА „Рибарство и аквакултури“, информира Радио Варна. Той поема поста от досегашния директор доц. Ваня Стаматова. Николай Георгиев е първият варненец, който оглавява агенцията. До сега той беше началник на сектор „Рибарство и контрол“ към ИАРА във Варна.

Николай Георгиев е завършил ветеринарна медицина, има и втора магистърска степен по ветеринарен мениджмънт, законодателство и администрация, а също и следдипломна специализация и сертификат по хуманно отношение към животните.

Трети мандат общински съветник от ГЕРБ във Варна.

Председател е на ПК “Европейски въпроси и международно сътрудничество”. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по свиневъдство. Зам.- председател на Постоянна комисия по земеделие, гори, селски и планински райони към Националното сдружение на общините в Република България.

2023 © Варна е

Експерт: Не се очаква драстичен скок в цените преди Великден

Българската агенция по безопасност на храните да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите, призовават от Асоциацията за защита на потребителите
Експерт: Не се очаква драстичен скок в цените преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден. През тази година не наблюдаваме повишение в цените на горива и електричество, които се отразяват на производството и търговията. Това е становището на Асоциацията за защита на потребителите. „Конкуренцията е достатъчно голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове в цените“, заяви председателят на Асоциацията Пейо Майорски. Според него единствено може да има спекулации от страна на търговците и веригите. Именно такива сигнали постъпват в АЗП.

Средната цена на агнешкото месо е около 28 лв. за килограм. Плешката излиза с около 20% по-евтина. Цените са с около 5% по-високи в сравнение с миналата година. Зелената салата струва средно около 70 ст. за брой, връзка репички и пресен лук – 80 ст. Яйцата са около 60 ст. за брой, като ако вземете 30 броя излизат по-евтино – около 40 ст. за брой. Разнообразните видове козунаци се предлагат на различни цени. Започват от 4.80 лв. и стигат до 10 лв.

Български фермери и търговци вече алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара, обърна внимание Пейо Майорски. Той призова Българската агенция по безопасност на храните да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

От асоциацията съветват потребителите да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското е със син печат, а вносното - с червен, и хората не трябва в никакъв случай да купуват месо и яйца без печати, обясни Майорски.

2024 © Варна е