Мобилно меню

Зарята във Варна на нова година ще е само 4 минути

Това реши новият кмет Благомир Коцев, който приел предложенията на природозащитни организации
Зарята във Варна на нова година ще е само 4 минути

Зарята над Варна в Новогодишната нощ тази година ще бъде 4-минутна - значително по-кратка от обикновеното. Кметът Благомир Коцев прие предложенията на природозащитни организации, сдружения за защита на животните и собственици на домашни любимци празниците да се организират щадящо за животните и фойерверките да са с много по-кратка продължителност и не така пищни като миналите години.

Кметът изказа личната си позиция, като човек, който също има домашни любимци, че Варна трябва да върви в крак с европейските стандарти и по-големите градове като София и Пловдив, където общината вече не се ангажира с празнични фойерверки. Зарята може да бъде заменена от високотехнологични празнични ефекти като 3D-мапинг, шоу с дронове, музикално-светлинно шоу, лазерни и светлинни визуализации, които да радват хората и да са щадящи за животните.

Припомняме, че Община Варна организира традиционния празничен концерт "Заедно в новогодишната нощ" за жителите и гостите на града. Празничната програма ще започне в 22:00 часа на 31 декември и ще продължи до 2:00 ч. на 1 януари. Специално за събитието на площад "Независимост" ще бъде монтирана уникална за България 3D LED сцена, предвидени са и лазерни ефекти.

Празничната музикална програма е с участието на популярните изпълнители C-Block, които ще представят за първи път пред варненската публика ретро хитовете си Keep Movin’, So Strung Out, Time Is Tickin’ Away, Broken Wings, We Believe и др.

На сцената ще излязат още Стенли и неговите музиканти, които ще изпълнят незабравимите песни на група "Тангра". Сред участниците са певицата Виктория Георгиева (Victoria), представила страната ни  в изданието на "Евровизия" през 2021 година, финалистите от телевизионните музикални формати ("Гласът на България") Тино (TINO) и Александър Петров, Симона Петрова – MONA (от "България търси талант"), която ще заплени публиката с магията на фолклора, заедно с танцьорите от Фолклорен ансамбъл "Варна".  

Водещи на събитието ще бъдат певицата Надежда Петрова (NADIA) и актьорът Емил Христов.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от Пътна полиция вече влизат във варненските училища и напомнят на абитуриентите, въпреки празника, да бъдат внимателни
Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от „Пътна полиция“ при ОДМВР Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници.

Служителите на реда обръщат сериозно внимание на тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението.

Целта на пътните полицаи е да дадат знания на учениците, да засилят чувството им за отговорност и да обърнат сериозно внимание на необратимите последствия, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, управлявайки МПС с превишена и несъобразена скорост.

По време на абитуриентските тържества ОДМВР Варна ще засили присъствието на полицейските патрули с цел недопускане на инциденти при организиране придвижването на празнуващите. Със заповед на Старши комисар Андрей Ангелов ще се извършва ефективен контрол на място, по рисковите маршрути с очаквано интензивно движение на абитуриенти, придружаващите ги и след приключване на тържествата, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

2024 © Варна е