Мобилно меню

Засилени проверки на търговията със сладолед през лятото

Ще бъдат инспектирани и производствени предприятия
Засилени проверки на търговията със сладолед през лятото

Във връзка с настъпването на активния сезон на предлагане и консумация на сладолед, Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки в обектите за производството и търговията с него от 26 юни 2023 година, съобщиха от БАБХ.

Инспекциите в предприятията ще продължат до 14 юли, а в места за предлагане на сладолед без предварително опаковане до крайния потребител (колички, щандове на открито, подвижни обекти и други) – през целия летен сезон.

В производството, обект на контрол ще бъдат спазването на изискванията на технологичната документация за производство на сладолед, входящ контрол на суровини и материали, използване на влаганите добавки и етикетирането на готовия продукт, съгласно Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите.

В места за предлагане на сладолед без предварително опаковане се следи за задължителното предоставяне на данни за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост; Приборът за разсипване на сладолед да бъде отделен за всеки вид сладолед и се съхраняването му да бъде при условия недопускащи вторичното му замърсяване с патогени и алергени; Индивидуалните лъжички, които се предлагат при продажбата на крайния потребител, да бъдат предварително опаковани и други.

Проверките ще обхванат обекти на територията на цялата страна.

2023 © Варна е

Затварят за рехабилитация част от ул. Петър Парчевич в центъра

Предстои подмяна на 170 кв. м тротоарна настилка и бордюри
Затварят за рехабилитация част от ул. Петър Парчевич в центъра

На 18 и 19 юли, ул. "Петър Парчевич" в участъка от ул. "Шипка" до ул. "Шейново" ще бъде затворен за движение, съобщават от район "Одесос", в морската столица. Причината е разполагане на тежка техника във връзка с подмяна на 170 кв. м тротоарна настилка и бордюри. Улицата е с еднопосочно движение към Адвокатската градинка.

От районната администрация уточняват, че през почивните дни участъкът ще бъде отворен за движение и паркиране. Работата, част от пътната рехабилитация в района, ще продължи в понеделник, когато евентуално ще се наложи отново затваряне. Очаква се ремонтът да приключи във вторник (23 юли).

2024 © Варна е