Мобилно меню

Засилени проверки по пътищата у нас, провежда се акция "Зима"

На 19 ноември отбелязахме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия
Засилени проверки по пътищата у нас, провежда се акция "Зима"

Кампания "С безопасно пътно превозно средство през зимата" стратира на 15 ноември и продължава до 24 ноември 2023 г. Засилените полоцейски проверки имат за цел да санкционират нарушителите на пътя, за да се предотвратят тежките пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали.

Ще се извършва засилен контрол за недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието, без светлоотразителни елементи.

Специално внимание ще се обръща на проверки за недопускане управлението на велосипеди и движението на пешеходци по магистралните пътища.

Ще се взима отношение спрямо пътниците, пътуващи в нарушение на ЗДвП и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Ще се осъществява контрол и за даване от водачите на ППС предимство на пешеходците на пешеходни пътеки.

От "Пътна полиция" напомнят, че съгласно чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП, движещите се по пътя пътни превозни средства, трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, през периода от 15 ноември до 1 март.

В рамките на кампанията беше отбелязан и Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия на 19 ноември. Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 милиона биват ранени. Засиленият контрол по пътищата и отговорното поведение на водачите са сред начините да ограничим тази негативна статистика.

2023 © Варна е / снимка: Светозар Стоилов

98 отдалечени населени места в Североизточна България остава без ток

Дъждът и преминаването през земеделски земи затрудняват работата на аварийните екипи на енергото
98 отдалечени населени места в Североизточна България остава без ток

Над 600 служителя на ЕРП Север продължават да работят по остраняването на авариите по електроразпределителната мрежа, предизвикани от тежката метеорологична обстановка през уикенда. До извънредната ситуация се стигна след рязкото влошаване на времето в неделя, когато силен снеговалеж в комбинация с ураганен вятър причиниха скъсване на множество въздушни електропроводи и пречупване на стълбове по мрежата на ЕРП Север. Поради големия брой аварирали съоръжения компанията мобилизира допълнителни екипи, но затворените пътища и преминаването през земеделски земи до много отдалечени населени места продължават да възпрепятстват достъпа на служителите на ЕРП Север до повредените участъци.

През последните две денонощия аварийните групи отстраниха аварии в над 700 населени места в Североизточна България, съобщават от ЕНЕРГО ПРО. Към 17 часа на 28 ноември без електрозахранване остават 98 отдалечени населени места, засегнати са 16 000 клиенти. Дъждът, който заваля през последните часове допълнително ще затрудни дейността на екипите на ЕРП Север, които ще продължат работа до пълното отстраняване на всички аварии по мрежата в Североизточна България.

Актуална информация за населени места с клиенти без електрозахранване можете да намерите на https://www.energo-pro.bg/bg/novini/naseleni-mesta-bez-elektrozahranvane.

За единични адреси без електрозахранване на ниско напрежение клиентите на ЕРП Север могат да подават сигнали на телефони 0700 359 10, 0700 161 61 и 0897 006601.

2023 © Варна е / снимка: Енерго-Про