Мобилно меню

Засилени проверки по пътищата у нас, провежда се акция "Зима"

На 19 ноември отбелязахме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия
Засилени проверки по пътищата у нас, провежда се акция "Зима"

Кампания "С безопасно пътно превозно средство през зимата" стратира на 15 ноември и продължава до 24 ноември 2023 г. Засилените полоцейски проверки имат за цел да санкционират нарушителите на пътя, за да се предотвратят тежките пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали.

Ще се извършва засилен контрол за недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието, без светлоотразителни елементи.

Специално внимание ще се обръща на проверки за недопускане управлението на велосипеди и движението на пешеходци по магистралните пътища.

Ще се взима отношение спрямо пътниците, пътуващи в нарушение на ЗДвП и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Ще се осъществява контрол и за даване от водачите на ППС предимство на пешеходците на пешеходни пътеки.

От "Пътна полиция" напомнят, че съгласно чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП, движещите се по пътя пътни превозни средства, трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, през периода от 15 ноември до 1 март.

В рамките на кампанията беше отбелязан и Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия на 19 ноември. Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 милиона биват ранени. Засиленият контрол по пътищата и отговорното поведение на водачите са сред начините да ограничим тази негативна статистика.

2023 © Варна е / снимка: Светозар Стоилов

Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоя кметът Благомир Коцев
Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна ще започне на 27 май, съобщават от пресцентъра на общината. Възстановяването на пътната настилка ще започне от най-критичните участъци. Целта е заложените в бюджета средства да се изразходват прецизно и то за най-належащите места.  

Списъците с улици за рехабилитация са изготвени от районните кметства. Те са избрани след проверки на място, както и по сигнали на граждани. Няма да се запълват дупки в уличната инфраструктура, където има ВиК аварии и асфалтовата настилка сляга. За тези участъци съвместно с ВиК ще се търсят по-дългосрочни решения, обясниха експерти от общината.   

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоява кметът Благомир Коцев. Предстои да се изработи карта с конкретни точки, където може да се поставят стоянки за паркирането им. 

Продължава косенето във всички райони на общината, докладваха от районните кметства. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път. Приключва зацветяването до Слънчевия часовник и централната алея в Морската градина, обясниха от общинското предприятие, което поддържа парка. След косенето, обществените площи задължително се обработват против кърлежи. 

Община Варна подготвя и информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци. Тя ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване. Трябва да има засилен контрол около съдовете за събиране на отпадъци както за фирми, така и за граждани.

2024 © Варна е