Мобилно меню

Засилват контрола срещу вандалските прояви във Варна

Монтирането на 2 000 камери за видеонаблюдение предстои в началото на следващата година, до тогава ще има засилено полицейско присъствие на ключови места в града
Засилват контрола срещу вандалските прояви във Варна

Посегателства и кражби са основната причина за неработещото осветление на територията на общината, като това е валидно за 95% от случаите, подчертават от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към община Варна. По време на работна среща във връзка с ограничаване на вандалските посегателства върху общинско имущество, експертите по енергоснабдяване на общински обекти отчетоха, че от двете страни на бул. „Васил Левски“ от кръговото кръстовище на автогарата до кръговото кръстовище на ул. „Девня“ са разбити разпределителните кутии на всички стълбове, а захранващите кабели са прекъснати. За да бъде възстановено захранването, е необходимо да се изкърти асфалтовата настилка в радиус поне от един метър около стълба и след това да се възстанови, което е сериозна загуба на средства за общината. 

Друг проблем дирекцията среща в два микрорайона на район „Младост“, където до два дни след пускането на осветлението, кабелите отново липсват. Експертите алармираха и за посегателствата върху подлезите, в които през миналата година осветлението е възстановявано на три пъти за сметка на общината и само седмица по-късно отново е прекъсвано заради кражба. 

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че видеонаблюдението на критичните места ще намали драстично посегателствата върху общинската инфраструктура. Проблемът е, че заложеното в бюджета инсталиране на 2 000 камери и включването им в единна система може да стане факт най-рано в началото на следващата година. Дотогава да се засили контролът чрез полицейските патрули и служителите на сектор „Общинска полиция“ и да зачестят проверките на пунктовете за изкупуване на цветни метали, решиха участниците в срещата.

Директорът на Регионалния инспекторат по образованието Ирена Радева пое ангажимент до средата на месец април директорите на училищата също да дадат своите предложения как могат да се включат в превантивните дейности чрез външните камери по сградите и предвид на факта, че голям процент от вандалските прояви са дело на ученици.

2024 © Варна е

Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от Пътна полиция вече влизат във варненските училища и напомнят на абитуриентите, въпреки празника, да бъдат внимателни
Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от „Пътна полиция“ при ОДМВР Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници.

Служителите на реда обръщат сериозно внимание на тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението.

Целта на пътните полицаи е да дадат знания на учениците, да засилят чувството им за отговорност и да обърнат сериозно внимание на необратимите последствия, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, управлявайки МПС с превишена и несъобразена скорост.

По време на абитуриентските тържества ОДМВР Варна ще засили присъствието на полицейските патрули с цел недопускане на инциденти при организиране придвижването на празнуващите. Със заповед на Старши комисар Андрей Ангелов ще се извършва ефективен контрол на място, по рисковите маршрути с очаквано интензивно движение на абитуриенти, придружаващите ги и след приключване на тържествата, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

2024 © Варна е