Мобилно меню

5 години затвор за мъж, извършил грабеж като употребил сила и заплашвал

37 годишният Мартин А. се признал за виновен
5 години затвор за мъж, извършил грабеж като употребил сила и заплашвал
26

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между прокуратурата и 37 годишния Мартин А., с което той се признава за виновен за извършен грабеж, в условията на опасен рецидив, като употребил за това сила и заплашване.

На 28 септември 2022 г., студент седнал на пейка в Морската градина във Варна. Докато слушал музика от мобилния си телефон, към него се приближил Мартин А. и го заговорил. Тонът към него станал агресивен и бил накаран да извади всичко от джобовете си. След като момчето отказало, 37-годишният мъж изкарал сгъваем нож и го заплашил с него. Така успял да вземе портфейла му, от който прибрал 50 лева и след това му го върнал с останалите в него 10 лева. Мартин А. решил да отнеме и мобилния телефон на младежа. Издърпал го от ръцете му, като продължавал да държи в ръката си ножа, макар и прибран. Накарал студента да върви с него до близко кафене, като обяснил, че ще влезе вътре, за да проведе разговор. Момчето останало да чака навън, а 37-годишният мъж успял да избяга през друг изход на заведението.

Мартин А. е многократно осъждан за престъпления срещу собствеността и против половата неприкосновеност. Последната си 7 годишна присъда изтърпял през декември 2021 година. С подписаното споразумение страните приеха за безспорно и категорично установено, че подсъдимият е извършил престъплението, в което е обвинен. Мартин А. заяви, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с условията му, подписал го е доброволно и е наясно с последиците от него. Възстановил е и всички нанесени щети на пострадалия.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд одобри споразумението, след като намери, че то не противоречи на закона и морала. За извършеното престъпление подсъдимият прие да му бъде наложено наказание 5 години „лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг режим“.

Споразумението, одобреното от съда, има последиците на влязла в сила присъда и е окончателно.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна

Осъдиха жена за търговия със стоки, имитация на популярни марки

За извършеното престъпление, против интелектуалната собственост, 48-годишната подсъдимата получи наказание от 4 месеца и глоба в размер на 300 лева
Осъдиха жена за търговия със стоки, имитация на популярни марки
28

Делото бе разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие, с признание на вината и редуциране на определеното наказание с една трета. Така за извършено престъпление против интелектуалната собственост - по чл.172б, ал.1 от НК, на подсъдимата беше наложено наказание от 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 300 лева.

На 18 май миналата година, при извършена проверка в търговски обект в КК “Златни пясъци” – магазин, стопанисван от фирма на подсъдимата, се установява предлагане за продажба на спортни дрехи, носещи знаци със запазените марки на общо 10 световно известни чуждестранни търговски дружества, без съгласието на притежателите на изключителните права. Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазина стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което е предпоставка за объркване на потребителите и свързване на знака с оригиналните марки. Общата стойност на инкриминираните стоки е за над 42 000 лева.

В тежест на подсъдимата са направените по делото разноски. Веществените доказателства, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата и след влизане в законна сила на присъдата следва да се унищожат. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна