Мобилно меню

5 години затвор за мъж, извършил грабеж като употребил сила и заплашвал

37 годишният Мартин А. се признал за виновен
5 години затвор за мъж, извършил грабеж като употребил сила и заплашвал

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между прокуратурата и 37 годишния Мартин А., с което той се признава за виновен за извършен грабеж, в условията на опасен рецидив, като употребил за това сила и заплашване.

На 28 септември 2022 г., студент седнал на пейка в Морската градина във Варна. Докато слушал музика от мобилния си телефон, към него се приближил Мартин А. и го заговорил. Тонът към него станал агресивен и бил накаран да извади всичко от джобовете си. След като момчето отказало, 37-годишният мъж изкарал сгъваем нож и го заплашил с него. Така успял да вземе портфейла му, от който прибрал 50 лева и след това му го върнал с останалите в него 10 лева. Мартин А. решил да отнеме и мобилния телефон на младежа. Издърпал го от ръцете му, като продължавал да държи в ръката си ножа, макар и прибран. Накарал студента да върви с него до близко кафене, като обяснил, че ще влезе вътре, за да проведе разговор. Момчето останало да чака навън, а 37-годишният мъж успял да избяга през друг изход на заведението.

Мартин А. е многократно осъждан за престъпления срещу собствеността и против половата неприкосновеност. Последната си 7 годишна присъда изтърпял през декември 2021 година. С подписаното споразумение страните приеха за безспорно и категорично установено, че подсъдимият е извършил престъплението, в което е обвинен. Мартин А. заяви, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с условията му, подписал го е доброволно и е наясно с последиците от него. Възстановил е и всички нанесени щети на пострадалия.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд одобри споразумението, след като намери, че то не противоречи на закона и морала. За извършеното престъпление подсъдимият прие да му бъде наложено наказание 5 години „лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг режим“.

Споразумението, одобреното от съда, има последиците на влязла в сила присъда и е окончателно.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна

Близо 400 000 фалшиви маркови стоки задържаха варненските митничари

Открити са в рамките на два месеца в контейнери с пратки от Китай за България, с наближаването на Коледните празници се отчита ръст на задържаните детски играчки, имитиращи световни марки
Близо 400 000 фалшиви маркови стоки задържаха варненските митничари

Голямо количество от близо 400 000 фалшиви маркови стоки задържаха митническите служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ към ТД Митница Варна при проверки на контейнери с пратки от Китай за България в рамките на последните два месеца - октомври и ноември. Спрени са 16 пратки с общо 389 959 броя различни търговски артикули по съмнения на нарушени права на интелектуалната собственост. За 362 820 от тях вече са получени потвърждения от притежателите на марките, че са фалшиви, другите са в процес на такава процедура към момента, съобщават от Агенция Митници.

С наближаване на Коледните празници се отчита ръст на задържаните пратки с детски играчки, имитиращи световни марки. Само за два месеца варненските митническите служители са спрели 12 пратки с общо 27 392  детски „маркови“ играчки. Сред тях детски автомобили, роботи, конструктори, комплекти с пластмасови играчки и други детски артикули с обозначения на защитени марки.

При засиления митнически контрол и проверки срещу вноса на фалшиви стоки са иззети и голям брой специализирани инструменти, наподобяващи утвърдени на пазара марки. През периода са задържани 64 745 комплекта различи видове механични, електрически и акумулаторни инструменти с изображения и външен дизайн на световни марки. Сред тях машини за почистване, резачки, ъглошлайфи, електрически триони, електрожени и други инструменти имитиращи утвърдени световни марки в тази област.

Сред другите задържани фалшиви стоки в защита на потребителите и в съответствие с Регламент (ЕС) №608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защита на правата върху интелектуалната собственост са големи количества чаши за еднократна употреба с обозначения на известна марка кафе, парфюми, писалки, стикери, ключодържатели и други аксесоари със словни и фигуративни изображения на световни марки. Според нормативната уредба фалшивите стоки подлежат на унищожаване под митнически контрол и за сметка на притежателите на търговските марки.

2023 © Варна е / снимка: Агенция "Митници"