Мобилно меню

60% ръст на кибератаките през втората половина на 2022-ра

Българи са засегнати от 14% от набезите на хакери в световен мащаб
60% ръст на кибератаките през втората половина на 2022-ра

Заплахите от кибератаки - фишинг и заразени имейли, са се увеличили с 60% през последната половин година. Това показва докладът на една от компаниите за киберзащита, като данните са валидни за целия свят, отбелязва БНТ.

За България - в рамките само на тази година редица български институции пострадаха от хакерски атаки. Такава блокира работата на "Български пощи" и последваха уволнения. Хакери атакуваха сайтове на институции, включително на Министерския съвет, президентството и други служби и институции.

Прогнозите в световен мащаб показват, че през следващата година щетите при изтичането на данни след хакерски атаки ще стигнат 5 милиона долара.

"За тези пет минути са се появили около 20 000 нови заплахи за нечий компютър, за нечии данни. Зловредни софтуери сега се опитват да вземат паролата на някого и да пробият в неговата база с данни", казва Кандид Уест, експерт по киберзащита.

Очевидно кибератаките не спират през празничните дни, а България става все по-желана цел.

"Забелязваме, че атаките към България са на осмо място по честота. Близо 14% от всички кибератаки в света засягат именно българи", каза Кандид Уест.

В някои от случаите атаката успява да пробие до мястото, в което се съдържат всички снимки, документи, имейли и важна информация, която човек пази на едно място - в т.нар. облачно пространство.

"Може да разполагат с всичките ви онлайн данни. И може да се наложи да си платите, за да си ги получите обратно. Ако паролата ви е слаба, ако отварят линкове от съмнителни имейли, ако вярват на сайтове, които много приличат на сайт на официална институция, но не са и единственото, което правят е да откраднат паролата ви - вие сте в един от капаните. Следва изнудване или пък използване на данните, които са откраднали, за да могат с тях да стигнат до други хора. Едно от класическите последствия включва пари, разбира се. Да използват кредитната ви карта, за да си купят телефон например. Сметката ще е за вас, телефонът ще си е за тях", казва Кандид Уест.

Една от първите спирачки на всичко това е както винаги личната защита - достатъчно добра парола и малко здравословно недоверие към съмнителни сайтове и имейли.

"Когато шофирате си слагате колана, разчитате, че имате добри спирачки. Да, това може и да не ви предпази в 100% от случаите, но знаете, че не бива да неглижирате тази защита", казва Уест.

Само в навечерието на празниците хиляди нови заплахи са тръгнали към своята нова цел. Сценариите са същите и в опитите за измама няма иновация. Но очевидно все още работят.

2023 © Варна е / Източник: БНТ

Разбиха наркооранжерия в Максуда

Била оборудвана по всички изисквания за отглеждане на марихуана
Разбиха наркооранжерия в Максуда

Варненски полицаи разкриха 18-а наркооранжерия от началото на годината. В петък криминалисти от Първо РУ към ОД на МВР Варна са разкрили наркооранжерия в Максуда. При инспекция в имота те установили, че в къщата, имало високотехнологична оранжерия за отглеждане на коноп, както и помещения оборудвани за последващата му преработка. По време на претърсванията на дома са открити около 45 кг полусуха маса коноп.

Наркооранжерията е била оборудвана по всички изисквания за отглеждане на марихуана. Обособени са системи за контрол на температурата и влажността на въздуха, за вентилация на помещенията, използвани са били препарати за стимулиране на растежа и обогатяване на  почвата, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

На мястото за срок от 24 часа е задържан 41-годишен варненец, без криминални регистрации до момента. Образувано е досъдебно производство по случая, по чл. 354а, ал.1 от НК, чието разследване продължава под надзора на Окръжна прокуратура.

2024 © Варна е / снимката е илюстративна