Мобилно меню

7 телефонни измами са предотвратени само за един ден във Варна

От МВР напомнят, че измамниците се активизират около празниците и призовават гражданите да не се подлъгват и да не предоставят лични данни и по никакъв повод да не дават парична сума на непознати
7 телефонни измами са предотвратени само за един ден във Варна

7 телефонни измами са предотвратени в рамките на вчерашния ден, благодарение на намесата на служители на сектор „Измами“ на Главна дирекция „Национална полиция“, и  колегите им от сектор „Престъпления против собствеността“ към ОДМВР - Варна.

Всички позвънявания са на територията на Варна. В единия от случаите 94-годишна варненка е оставила 1 500 лева на посоченото от измамниците място. След намесата на полицията, парите са намерени непокътнати и са върнати на потърпевшата. При останалите случаи, от вчера, измамите са предотвратени, преди потенциалните жертви да дадат исканата сума.

ОДМВР - Варна призовава гражданите да не се подлъгват, да не предоставят лични данни и по никакъв повод да не дават парична сума на непознати хора. При съмнителни разговори веднага да се подаде сигнал на телефон 112.

От МВР умоляват всички, които имат възрастни родители и роднини да им обяснят за измамните схеми и сценарии и да ги предупредят да не дават по никакъв повод пари, искани по телефон.

Схемите, които измамниците са използвали най-често, са „Съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция“ и „Пострадал роднина при ПТП“.

2023 © Варна е

Задържаха двама младежи, задигнали куриерска пратка

Нападнали и ударили доставчика който носел пакет със скъп лаптоп
Задържаха двама младежи, задигнали куриерска пратка

Двама 17-годишни младежи са заловени след спешно извършени оперативно-издирвателни дейности на екипи на Трето РУ към ОД на МВР - Варна. Те са задържани във връзка с извършено миналия петък престъпление. Младежите нападнали и ударили служител на куриерска фирма, който носел пакет със скъп лаптоп в момента, в който слязъл от асансьора на етажа в блок във варненския квартал Младост, за да достави пратката. Те взели пакета и избягали. В хода на оперативно-издирвателните дейности откраднатата вещ е намерена и приложена към образуваното досъдебно производство.

Младежите, които са познати на органите на реда с предишни криминални прояви, са задържани за срок до 24 часа, съобщават от пресцентъра на полицията. 

2024 © Варна е / снимката е илюстративна