Мобилно меню

Близо 13 000 "маркови" парфюми от Китай задържаха варненски митничари

Блокирани са и около 5 000 недекларирани зарядни устройства за мобилни телефони
Близо 13 000 "маркови" парфюми от Китай задържаха варненски митничари
44

Служители на Митнически пункт „Варна - Запад“ са задържали 12 624 "маркови" парфюми и тоалетни води и 4980 недекларирани зарядни устройства за мобилни телефони, при проверка на контейнер със стоки от Китай.

Контейнерът е селектиран за щателна митническа проверка на 24.01.2023 г. от служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" (МРР) в Териториална дирекция Митница Варна. Според представените митнически документи той е съдържал разнообразни стоки за бита, внос от Китай за България, съобщават от пресцентъра на Агенция Митници.

По време на извършените контролни действия от служители от отдел МРР в ТД Митница Варна, съвместно с митническа мобилна група, инспекторите откриват недекларирани 4980 зарядни устройства за мобилни телефони. Сред декларираните други стоки в контейнера са установени 12 624 парфюми и тоалетни води с обозначения, имитиращи световноизвестни търговски марки като HUGO BOSS, VERSACE, CHANEL, KENZO, DIOR, ARMANI, CAROLINA HERRERA, NINA RICCI, PACO RABANNE, GUCCI и други със "сгрешени" букви при изписването на марките.

"Марковите" парфюми и тоалетни води са задържани в изпълнение на Регламент (ЕС) №608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните търговски марки, уверяват от Агенция Митници.

Недекларираните зарядни устройства също са иззети, като за тях ще бъде съставен акт за установеното административно нарушение.

През изминалата 2022 г. служителите от ТД Митница Варна са задържали близо 1 милион  артикули, нарушаващи правата върху интелектуалната собственост съгласно Регламент (ЕС) №608/2013, при установени 56 такива случая.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Агенция Митници

Задържаха извършителите на две взломни кражби

По случаите са образувани досъдебни производства
Задържаха извършителите на две взломни кражби
86

Служители на Четвърто РУ към ОД на МВР – Варна са разкрили и задържали извършителите на две взломни кражби в морския град.

В събота, няколко часа след подаване на сигнала, е задържан 26-годишен криминално проявен варненец, който, според първоначалната информация, проникнал в двора на къща в областния град, чрез срязване на оградната мрежа и е извършил кражба на 2 торби с гаечни ключове, отвертки, 4 автомобилни гуми с джанти и други вещи.  Образувано е досъдебно производство по случая.

Друга взломна кражба извършена в кв. „Аспарухово“ и станала дни по-рано, са разкрили полицаите от същото полицейско управление. 26-годишен варненец е проникнал в жилище, чрез взломяване на прозорец и е отнел бензинов трион, винтоверт, пистолет за горещ въздух, велосипед, куфар с инструменти, ъглошлайф и верижен трион. Инкриминираните вещи са намерени и приложени към образуваното досъдебно производство.

2023 © Варна е