Мобилно меню

Близо 3000 кутии цигари откриха митничари на Летище Варна в багажа на петима пътници

Нарушителите щели да летят за Лондон
Близо 3000 кутии цигари откриха митничари на Летище Варна в багажа на петима пътници

2 868 кутии, съдържащи общо 57 360 цигари са открили митнически служители на летище Варна в багажа на петима пътници в първите дни на Новата година. Нарушителите са опитали да излетят с акцизните стоки към Лондон. Цигарите притежавали бандерол, но количеството им надвишавало допустимото за пренасяне зад граница. Срещу нарушителите са съставени 5 акта по Закона за митниците.

Само през последното тримесечие на 2022 г. служителите в ТД Митница Варна са задържали над 350 000 къса цигари при установени нарушения на акцизното и митническо законодателство. Общо 696 080 къса цигари с български акцизен бандерол, както и с надписи Duty Free Sales Only, са иззети през 2022 г. Задържани са и други акцизни стоки, сред които общо 266 кг. насипен тютюн без заплатен акциз и пакетиран тютюн, без български акцизен бандерол. През последната година ТД Митница Варна е иззела и 2992 литра етилов алкохол без заплатен акциз.

2023 © Варна е / снимка: Агенция Митници

Разбиха наркооранжерия в Максуда

Била оборудвана по всички изисквания за отглеждане на марихуана
Разбиха наркооранжерия в Максуда

Варненски полицаи разкриха 18-а наркооранжерия от началото на годината. В петък криминалисти от Първо РУ към ОД на МВР Варна са разкрили наркооранжерия в Максуда. При инспекция в имота те установили, че в къщата, имало високотехнологична оранжерия за отглеждане на коноп, както и помещения оборудвани за последващата му преработка. По време на претърсванията на дома са открити около 45 кг полусуха маса коноп.

Наркооранжерията е била оборудвана по всички изисквания за отглеждане на марихуана. Обособени са системи за контрол на температурата и влажността на въздуха, за вентилация на помещенията, използвани са били препарати за стимулиране на растежа и обогатяване на  почвата, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

На мястото за срок от 24 часа е задържан 41-годишен варненец, без криминални регистрации до момента. Образувано е досъдебно производство по случая, по чл. 354а, ал.1 от НК, чието разследване продължава под надзора на Окръжна прокуратура.

2024 © Варна е / снимката е илюстративна