Мобилно меню

Близо 36 000 "маркови" парфюми задържаха на варненската митница, идвали от Индия

18 пратки с над 80 000 фалшиви стоки са спрени в рамките на месец
Близо 36 000 "маркови" парфюми задържаха на варненската митница, идвали от Индия

Митническите служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха голямо количество от 35 609 опаковки "маркови"парфюми, внос за България.

Парфюмите с обозначения на световни марки са пристигнали на Митнически пункт "Варна-Запад" с контейнер от Индия. Според представените митнически документи той е съдържал тоалетни води, внос за България.

На 30 август 2023 г. служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ селектират контейнера за щателна митническа проверка. В хода на проверката са установени сред декларираните стоки в контейнера 35 609 парфюма с изображения наподобяващи търговските марки CHANEL, BULGARI, ARMANI, DIOR, VERSACE, PACO RABANNE и CAROLINA HERRERA. Парфюмите са задържани в съответствие с Регламент (ЕС) №608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и за случая са уведомени притежателите на съответните търговски марки.

При засиления митнически контрол в рамките само на месец август служителите от ТД Митница Варна са задържали за нарушени права върху интелектуалната собственост 18 пратки с общо 80 924 стоки, внос за България предимно от Китай. Сред иззетите "маркови" стоки са големи количества текстилни изделия и спортни обувки, детски дрехи и играчки, части и аксесоари за автомобили, футболни топки с обозначения на UEFA и други артикули със знаци на защитени марки. За повечето от задържаните артикули вече са получени потвърждения от притежателите на търговските марки, че нарушават права върху интелектуалната собственост. Според нормативната уредба задържаните фалшиви стоки подлежат на унищожаване под митнически контрол и за сметка на притежателите на търговските марки или на вносителите.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Агенция "Митници"

При спецакция във Варненско: Разбиха наркооранжерия и откриха откраднато "Порше"

33-годишен варненец преобразувал стар пилчарник за престъпните си намерения
При спецакция във Варненско: Разбиха наркооранжерия и откриха откраднато "Порше"

Високотехнологична оранжерия за марихуана беше разбита при специализирана полицейска операция, проведена от служители на ОДМВР – Варна и ГДНП. При претърсване на имот в землището на с. Млада Гвардия, община Ветрино, полицаите открили закрита оранжерия за отглеждане на марихуана, оборудвана на мястото на стар пилчарник.

При процесуално-следствените действия са иззети 923 растения от рода на конопа в различен стадии на растеж и близо 2 килограма суха листна маса, както и климатици, генератори, система за вентилация.

В закрито помещение бил намерен лек автомобил "Порше", обект на престъпление, извършено в София. Установеният на място 33-годишен мъж от областния град, криминално проявен, владеещ имота, е задържан за срок до 24 часа. Действията по разследването продължават в рамките на образуваното досъдебно производство, под наблюдение на Окръжна прокуратура, съобщават от пресцентъра на полицията.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ОДМВР – Варна