Мобилно меню

Цигари без бандерол за над 100 000 лева иззеха варненските полицаи

При спецакцията на Икономическа полиция са задържани двама
Цигари без бандерол за над 100 000 лева иззеха варненските полицаи

Цигари без акцизен бандерол на обща стойност около 105 000 лева са иззети при специализирана полицейска операция, осъществена на 24 юни вечерта от служители на отдел Икономическа полиция и сектор Специални тактически действия, при ОД МВР – Варна.

В хода на акцията бил спрян за проверка 40-годишен мъж, с постоянен адрес в град Варна. При инспекцията било установено, че той носи кашон, поставен в черен полиетиленов чувал, съдържащ 500 кутии с цигари без акцизен бандерол.

По предварителна информация, участващите в акцията полицаи са знаели, че намереното и иззето количество с цигари е предназначено за 62- годишна арменка, продължително пребиваваща в България, както и че в обитаваното от нея жилище се съхраняват цигари без акцизен бандерол. От чуждестранната гражданка са иззети 2 137 кутии с цигари.

По същото време са извършени процесуални действия и на друг адрес, ползван от задържания, като в него са установени и иззети 10 494 кутии с цигари, отново без акцизен бандерол.

За времето на акцията са били иззети общо 13 131 кутии с цигари без акцизен бандерол на приблизителна стойност 105 000 лева.

Двамата нарушители на закона са били задържани за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство и е докладвано на прокуратурата, информират от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ОДМВР-Варна

Банкова служителка, присвоила 440 000 лева, получи присъда

Сумата, според закона, е в особено големи размери и била отклонявана от служителката в продължение на 3 месеца
Банкова служителка, присвоила 440 000 лева, получи присъда

Варненският окръжен съд призна за виновна 38-годишната Милена В., че в качеството си на банков служител присвоила 440 000 лева. Сумата, според закона, е в особено големи размери и била отклонявана от Милена В. в продължение на 3 месеца. Длъжностното присвояване представлява особено тежък случай.

Жената имала 7 годишен стаж в банката. Длъжността и́ била „Специалист обслужване на клиенти" в един от клоновете и́ във Варна. Работила на касово гише и боравела с парични суми в лева и валута. Предвид длъжността си, приготвяла и изпращала така наречените „ценни пратки“, съдържащи парични суми до Централното управление на банката в София. Периодично в банковия филиал се извършвали ревизии на касите от комисия. Проверките обаче не следвали стриктно разписаните правила, а процедурата се провеждала формално. Знаейки това, Милена В. решила да присвои сума в евро, заради по-високия номинал на купюрите им в сравнение с тези в лева. За да не бъде уличена решила да извършва фиктивни сделки с несъществуващи клиенти за обмен на валута. Наложило се за целта да състави поредица от фалшиви документи. По този начин успяла, в условията на продължавано престъпление в периода 25.03.2015 г. - 22.06.2015 г. да присвои 180 000 евро, с равностойност 352 620 лева и 87 380 в лева.

За това престъпление, Варненският окръжен съд наложи наказание на Милена В. „лишаване от свобода“  за срок от 3 година, като изпълнението на наказанието е отложено с 5-годишен изпитателен срок.

Жената беше призната за виновна и за съставянето на неистински документи, чрез които успяла да отклони за себе си голямата сума пари. За това деяние, съдът и́ наложи пробационни мерки за срок от една година – „Задължителна регистрация по настоящ адрес” и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител”.

За престъплението като подсъдим се изправи и колега на Милена В., заемал длъжност „Мениджър оперативна дейност“. В хода на съдебното следствие, обаче не бяха събрани доказателства, които да го уличават, той да е действал в съучастие с 38-годишната жена и беше оправдан от съда. Присъдата подлежи на обжалване или протест.

2024 © Варна е