Мобилно меню

Две наркооранжерии разбиха във Варненско

В тях са открити близо 500 растения от рода на конопа
Две наркооранжерии разбиха във Варненско

Две оранжерии за отглеждане на растения от рода на конопа са разбити при Специализирана полицейска операция на криминалисти от ОДМВР - Варна, в къща в с. Долище и гараж в с. Приселци.

В първия имот, обитаван от 58-годишна варненка, полицаите от сектор „Наркотици“ са намерили и иззели около 360 растения в различен стадий на растеж. При проведените процесуално-следствени действия, са установени три помещения оборудвани с високотехнологични лампи, системи за климатизация и вентилация, влагоабсорбатори, машина за обработване на „готовата продукция“, множество торове и препарати. 

В оранжерията в с. Приселци, криминалистите на Четвърто РУ са открили 124 стръка от същото растение, аналогична на предходния случай техника и съоръжения. Мъжът, който е задържан в с. Приселци за срок до 24 часа, е на 69 години, също от областния град.

Действията по разследване на случаите продължават съвместно с Районна прокуратура, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ОД на МВР - Варна

Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Основната цел на инициативата е да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик на хора и трудова експлоатация
Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Община Варна, съвместно с Националната и Местната комисии за борба с трафика на  хора започва ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация „За къде пътуваш“. Инициативата ще се проведе в дните 15 април – 31 май 2024 г. Партньори в кампанията са също дирекция „Бюро по труда“ – Варна, Гранична полиция – Летище Варна и 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове, които участват със свои доброволци, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

Основна цел на кампанията е да постигне широк обществен отзвук и информираност  за  проблемите, свързани с трафика на хора с цел трудова експлоатация. Инициативата „За къде пътуваш“ се стреми да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик и трудова експлоатация. В кампанията се търсят механизми за привличане вниманието на най-уязвимите в това отношение групи и предпазването им от злополучна трудова миграция. 

По време на инициативата доброволци от училищните превантивни клубове ще провеждат информационни сесии сред връстници.

2024 © Варна е