Мобилно меню

Измами с имоти за над 4 500 000 евро са предотвратени във Варна

От Икономическа полиция са иззели близо 20 000 фалшиви стоки на приблизителна стойност 1 526 500 лв.
Измами с имоти за над 4 500 000 евро са предотвратени във Варна

В резултат на дейността на служители от отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР - Варна, през 2023 г. са предотвратени измами по отношение сделки с имоти на приблизителна стойност над 4 500 000 евро

Иззети са общо 19 262 артикула с лого или знаци на запазени търговски марки на приблизителна стойност 1 526 500 лв. 

Разкрити са 178 данъчни престъпления, при които е ощетен държавния фиск с повече от 11 млн. лв. 

Разбита е престъпна схема спрямо лица в безпомощно състояние, настанени в заведение за предоставяне на социални услуги, при която са им нанесени щети на стойност над 100 000 лева. 

12 компютърни престъпления са разкрити, при които са създавани фиктивни акаунти и са извършвани нерегламентирани парични преводи на стойност 194 600 лв. 

Установени са осем лица извършващи „пране на пари“, на стойност 156 000 лв., като средствата са постъпвали от чужбина. 

Задържани са три лица прокарали в обръщение неистински парични средства (евро). 

Иззети са 370 300 къса цигари без акцизен бандерол и над 400 л. високоградусен алкохол. 

Разкрити и докладвани на прокуратурата са 47 корупционни престъпления, извършени от длъжностни лица в държавната и общинска администрация, при които са нанесени щети в особено големи размери, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

2024 © Варна е

Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Основната цел на инициативата е да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик на хора и трудова експлоатация
Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Община Варна, съвместно с Националната и Местната комисии за борба с трафика на  хора започва ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация „За къде пътуваш“. Инициативата ще се проведе в дните 15 април – 31 май 2024 г. Партньори в кампанията са също дирекция „Бюро по труда“ – Варна, Гранична полиция – Летище Варна и 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове, които участват със свои доброволци, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

Основна цел на кампанията е да постигне широк обществен отзвук и информираност  за  проблемите, свързани с трафика на хора с цел трудова експлоатация. Инициативата „За къде пътуваш“ се стреми да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик и трудова експлоатация. В кампанията се търсят механизми за привличане вниманието на най-уязвимите в това отношение групи и предпазването им от злополучна трудова миграция. 

По време на инициативата доброволци от училищните превантивни клубове ще провеждат информационни сесии сред връстници.

2024 © Варна е