Мобилно меню

Изправят пред съда във Варна наркодилър - рецидивист

35-годишният нарушител бил задържан при специализирана полицейска операция на 23 юли
Изправят пред съда във Варна наркодилър - рецидивист

Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност мъж от града за притежание на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. 35-годишният мъж с инициали А.Й. ще остане задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение.

Нарушителят бил задържан от органите на МВР на 23 юли 2023 година в хода на проведена специализирана полицейска операция. При извършените процесуални действия в него били намерени и иззети около 18 грама метамфетамин. Установено било, че А.Й. се занимава с разпространение на наркотични вещества, като това не е първа такава проява на обвиняемия. Към момента на извършване на сегашното деяние той се намирал в изпитателния срок на наложено му от съда наказание за същото престъпление.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура във Варна. Предстои искането за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо него да бъде внесено за разглеждане в Окръжния съд, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна

Банкова служителка, присвоила 440 000 лева, получи присъда

Сумата, според закона, е в особено големи размери и била отклонявана от служителката в продължение на 3 месеца
Банкова служителка, присвоила 440 000 лева, получи присъда

Варненският окръжен съд призна за виновна 38-годишната Милена В., че в качеството си на банков служител присвоила 440 000 лева. Сумата, според закона, е в особено големи размери и била отклонявана от Милена В. в продължение на 3 месеца. Длъжностното присвояване представлява особено тежък случай.

Жената имала 7 годишен стаж в банката. Длъжността и́ била „Специалист обслужване на клиенти" в един от клоновете и́ във Варна. Работила на касово гише и боравела с парични суми в лева и валута. Предвид длъжността си, приготвяла и изпращала така наречените „ценни пратки“, съдържащи парични суми до Централното управление на банката в София. Периодично в банковия филиал се извършвали ревизии на касите от комисия. Проверките обаче не следвали стриктно разписаните правила, а процедурата се провеждала формално. Знаейки това, Милена В. решила да присвои сума в евро, заради по-високия номинал на купюрите им в сравнение с тези в лева. За да не бъде уличена решила да извършва фиктивни сделки с несъществуващи клиенти за обмен на валута. Наложило се за целта да състави поредица от фалшиви документи. По този начин успяла, в условията на продължавано престъпление в периода 25.03.2015 г. - 22.06.2015 г. да присвои 180 000 евро, с равностойност 352 620 лева и 87 380 в лева.

За това престъпление, Варненският окръжен съд наложи наказание на Милена В. „лишаване от свобода“  за срок от 3 година, като изпълнението на наказанието е отложено с 5-годишен изпитателен срок.

Жената беше призната за виновна и за съставянето на неистински документи, чрез които успяла да отклони за себе си голямата сума пари. За това деяние, съдът и́ наложи пробационни мерки за срок от една година – „Задължителна регистрация по настоящ адрес” и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител”.

За престъплението като подсъдим се изправи и колега на Милена В., заемал длъжност „Мениджър оперативна дейност“. В хода на съдебното следствие, обаче не бяха събрани доказателства, които да го уличават, той да е действал в съучастие с 38-годишната жена и беше оправдан от съда. Присъдата подлежи на обжалване или протест.

2024 © Варна е