Мобилно меню

Крадци заплашиха с нож възрастна жена във варненско село

Задигнали от жертвата 45 лева, мобилен телефон и дебитна карта
Крадци заплашиха с нож възрастна жена във варненско село

Досъдебно производство за грабеж е образувано срещу жена на 32 години от с. Дъскот и мъж на 33 години от с. Старо Оряхово. И двамата са добре познати на полицията за предишни провинения. Вчера, двамата извършители са нахлули в дома на възрастна жена от с. Старо Оряхово и след като я заплашили с нож, са откраднали сумата от 45 лева, мобилен телефон и дебитна карта, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. 

Инкриминираните вещи са намерени и приложени към материалите по разследването. 

Грабителите са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа.

2024 © Варна е

Парична гаранция от 6 000 лева наложи Окръжният съд на шофьора, причинил смъртта на пешеходец край Дом Младост

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража
Парична гаранция от 6 000 лева наложи Окръжният съд на шофьора, причинил смъртта на пешеходец край Дом Младост

Окръжен съд – Варна определи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на шест хиляди лева на 27-годишен мъж, привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост с управлявания от него автомобил

Тежката катастрофа стана на 19 май тази година. Правейки ляв завой на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Вяра", водачът губи управление над автомобила и удря фатално пешеходец. Направените на място проби на шофьора за алкохол и наркотици били отрицателни.

Държавното обвинение поиска най - тежката мярка за неотклонение – задържане под стража

Според закона, мярка за неотклонение "задържане под стража" се определя, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление. При определяне на мерките за неотклонение се вземат предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемия, здравословното състояние, семейното положение, професията, възрастта и други данни за личността му.

По време на заседанието за определяне на мярка за отклонение на 27-годишния мъж, защитата му представи негов трудов договор, както и много добри характеристични данни от работодателя му. Представени бяха и доказателства, че мъжът има постоянен адрес, на който живее и може да бъде открит. Държавното обвинение също посочи, че не счита, че има реална опасност мъжът да се укрие, но предвид начина на извършване на деянието намира, че може да извърши престъпление. 

Като разгледа всички събрани до момента гласни и писмени доказателства, Варненският окръжен съд прецени, че не са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. Според съдебния състав данните действително сочат за обосновано подозрение 27-годишният мъж да е автор на деянието, за което е обвинен. Предвид наличието, обаче на постоянен адрес Окръжен съд – Варна не счита, че съществува реална опасност мъжът да се укрие. Тъй като не бяха представени доказателства, от които да се достигне до извод за реална, а не хипотетична опасност да извърши престъпление, съдебният състав прецени, че не е изпълнена и тази предпоставка за определяне на най-тежката мярка за неотклонение – мъжът е трудово ангажиран и характеристичните данни за него са добри. Съдебното му минало е чисто, няма други нарушения на пътя, като отскоро е и правоспособен водач. Ето защо съдът прецени, че най-подходяща мярка за неотклонение спрямо него е паричната гаранция. 

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, като в този случай делото ще бъде разгледано на 28 май 2024 г., съобщават от пресцентъра на Окръжния съд. 

2024 © Варна е